Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas: su JK vėliava plaukiojančio laivo sulaikymas – „teisėta priemonė“

Su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojančio naftos tanklaivio sulaikymas Hormūzo sąsiauryje buvo „teisėta priemonė“, pirmadienį pareiškė Irano vyriausybės atstovas.
Tanklaivis „Stena Impero“
Tanklaivis „Stena Impero“ / „Scanpix“/AP nuotr.

„Britų tanklaivio sulaikymas buvo teisėta Irano priemonė. Iranas laivą sustabdė [siekdamas užtikrinti] regiono saugumą“, – spaudos konferencijoje Teherane sakė Ali Rabiei.

Irano Islamo revoliucinės gvardijos kariai tanklaivį „Stena Impero“ penktadienį perėmė Hormūzo sąsiauryje. Iranas teigia, kad tanklaivis atsitrenkęs į žvejybinį laivą neatsiliepė į nelaimės signalus ir išjungė savo atsakiklį.

VIDEO: Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip Irano komandosai perima Britanijos tanklaivį

Iranas vis labiau raginamas paleisti laivą ir jo įgulą: 18 indų, tris rusus, latvį ir filipinietį.

„Visų šalių, kurios ragina Iraną paleisti tanklaivį, prašome tą patį pasakyti Britanijai“, – sakė A.Rabiei, užsimindamas apie iraniečių tanklaivį, kurį britai liepos 4 dieną sulaikė Viduržemio jūroje.

„Šių dviejų sulaikymų lyginimas yra neteisingas [situacijos] aiškinimas, – sakė Irano vyriausybės atstovas. – Kai jūs nelegaliai sulaikote laivą Gibraltare, mes irgi neprivalome daugiau toleruoti.“

Atstovas pridūrė, kad britų tanklaivį Iranas sulaikė ne dėl keršto.

Irano valstybinis transliuotojas pirmadienį paskelbė naują vaizdo medžiagą, kurioje pirmą kartą matoma 23 narių įgula. Tai tikriausiai buvo bandymas pranešti, kad įgula saugi ir nenukentėjusi.

Vaizdo medžiagoje „Stena Impero“ įgulos nariai vilki raudonas uniformas ir sėdi aplink stalą laive, o kažkoks iranietis dėkoja jiems už bendradarbiavimą. Taip pat girdimi įgulos nariams skirti operatoriaus žodžiai nežiūrėti į kamerą.

Neaišku, ar įgula buvo verčiama filmuotis.

Kituose surežisuotuose kadruose matyti laivą tikrinantis vyras, įgulos juokas ir pokalbis prie kavos aparato laivo viduje, maistą ruošiantys įgulos virėjai. Kitame įraše, kurį taip pat paskelbė Irano valstybinis transliuotojas, matyti ant laivo kapitono tiltelio iškelta Irano vėliava.

Iranas sekmadienį pareiškė, kad sulaikyto Britanijos tanklaivio likimas priklausys nuo laivo įgulos bendradarbiavimo atliekant tyrimą dėl įtariamo tarptautinių laivybos taisyklių pažeidimo.

Pasak Irano, švedų kompanijai priklausantis tanklaivis ne tik neatsakė į nelaimės signalus ir lšjungė savo GPS sekiklį, bet ir bandė įplaukti į siaurą vandens kelią išplaukimo maršrutu.

Laiške Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai Londonas apkaltino Teheraną „neteisėtu įsikišimu“.

Londono teigimu, nėra rodymų, kad tanklaivis susidūrė su žvejybiniu laivu. Be to, Britanija nurodė, kad iraniečiai tanklaivį sulaikė, kai šis buvo Omano teritoriniuose vandenyse ir buvo išjungęs sekiklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius