Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 29 /21:27

Iranas: sulaikytų Graikijos tanklaivių įgulų nariai „jaučiasi gerai“

Iranas šeštadienį pranešė, kad dviejų Graikijos tanklaivių, kuriuos jis sulaikė Persijos įlankoje, įgulų nariai „jaučiasi gerai“ ir nėra sulaikyti.
Vienas iš Graikijos tankerių, kuriuos sulaikė Iranas
Vienas iš Graikijos tankerių, kuriuos sulaikė Iranas / „Scanpix“/AP nuotr.

Įgulos liko dviejuose Irano revoliucinės gvardijos penktadienį sulaikytuose tanklaiviuose. Šių veiksmų imtasi praėjus kelioms dienoms po to, kai Atėnai patvirtino, kad JAV teismų prašymu perduos Jungtinėms Valstijoms iranietišką naftą iš vieno Graikijos areštuoto tanklaivio, plaukiojančio su Rusijos vėliava.

Graikija pasmerkė Teherano įvykdytą dviejų laivų sulaikymą, pareikšdama, kad tokie veiksmai „prilygsta piratavimui“, ir perspėjo savo piliečius vengti kelionių į Iraną.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh tviteryje pareiškė, kad įgulų nariai yra „saugūs ir gerai jaučiasi“.

Jis pabrėžė, kad abiejų šalių santykiai „visada buvo grindžiami abipuse pagarba“ ir pridūrė, kad jų „neturi trukdyti labai trumparegiški klaidingi skaičiavimai, įskaitant „apiplėšimą greitkelyje“ trečiosios šalies nurodymu“.

Irano uostų administracija neigė, kad laivų įgulos buvo suimtos, teigiama oficialios naujienų agentūros IRNA pranešime.

Pasak institucijos, įgulų nariai yra „saugomi <...> tarptautinės teisės. Jiems teikiamos visos reikalingos paslaugos“.

Revoliucinė gvardija – Irano kariuomenės ideologinė dalis – teigė, kad tanklaivius sulaikė „dėl pažeidimų“, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Graikija nurodė, kad vienas iš tanklaivių plaukiojo tarptautiniuose vandenyse, o antrasis sulaikymo metu buvo netoli Irano krantų.

Abiejų laivų įgulose buvo devyni graikai, pranešė Graikijos užsienio reikalų ministerija, nenurodydama bendro laive esančių jūreivių skaičiaus.

Atėnai teigė, kad Irano karinio jūrų laivyno sraigtasparniai abiejuose tanklaiviuose išlaipino ginkluotus asmenis.

Irano veiksmai prieš su Graikijos vėliava plaukiojančius tanklaivius žymi diplomatinio ginčo, kilusio, kai Graikija praėjusį mėnesį sulaikė su Rusijos vėliava plaukiojantį tanklaivį ir jo krovinį iš Irano, sparčią eskalaciją.

Atėnai tanklaivio sulaikymą Graikijoje sieja su sankcijomis, įvestomis Rusijai po jos invazijos į Ukrainą pradžios vasario mėnesį.

Irano užsienio reikalų ministerija penktadienį pareikalavo, kad Graikija paleistų laivą, sakydama, kad planuojamas jo krovinio perdavimas JAV yra „aiškus tarptautinės teisės pažeidimas“.

Jungtinės Valstijos 2018 metais vėl įvedė Iranui griežtas sankcijas, kai tuometinis Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais Irano ir pasaulio galingųjų valstybių sudaryto susitarimo dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Vienas svarbiausių šių sankcijų taikinių yra kadaise buvęs pelningas naftos eksportas.

ES išreiškė susirūpinimą

Europos Sąjungos (ES) Bendrosios užsienio ir saugumo politikos tarnyba pareiškė, kad Irano valdžios institucijų įvykdytas dviejų Graikijos tanklaivių sulaikymas yra nepriimtinas.

„Su dideliu susirūpinimu stebime nepriimtiną dviejų Graikijos laivų užgrobimą Persijos įlankoje, kurį įvykdė Iranas“, – teigiama sekmadienį išplatintame komunikate.

ES paragino Irano valdžios institucijas kuo greičiau pateikti paaiškinimus bei sumažinti įtampą.

„Laivybos laisvė ir laisva prekyba yra pagrindiniai principai, kuriuos ES gina“, – pažymima pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius