-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano propaganda: paviešino verkiančio JAV jūreivio vaizdus, suvaidino jų sulaikymą

Nors Irano ir Vakarų santykiai palengva šyla, Teheranas ir toliau mėgaujasi sausio mėnesio incidentu, kai savo šalies vandenyse sulaikė JAV karinio jūrų laivyno karininkus. Šią savaitę Iranas paviešino naujus vaizdus iš sulaikymo, kuriuose – verkiantis jūreivis. Taip pat visas incidentas buvo suvaidintas parade, kuriuo minėta 1979 m. revoliucija.
Vaidinimas Irane
Vaidinimas Irane / „Scanpix“/AP nuotr.

Irano valstybinė televizija paskelbė iki šiol nedemonstruotą filmuotą medžiagą iš JAV kariškių sulaikymo. Viename iš vaizdo klipų matyti veidą rankomis dengiantis amerikietis.

JAV atstovai išreiškė pasišlykštėjimą šia medžiaga ir sakė, kad ji aiškiai naudojama propagandai. Valstybės departamento atstovas spaudai teigė, kad dėl incidento JAV Gynybos departamente tebevyksta tyrimas. 

Minint 37-ąsias islamistinės revoliucijos metines, Irane viešai suvaidintas ir JAV karininkų sulaikymas. Grupė surištų aktorių buvo vedama Teherano gatvėmis šventės metu. Aprengti karinėmis uniformomis jie taip pat klaupėsi, jiems į galvas buvo nutaikyti ginklai, daliai ant galvų buvo užmauti maišai.

Paviešinta medžiaga su verkiančiu jūrininku ir sulaikymo inscenizacija Iranas, panašu, siekia pasijuokti iš JAV. Nors yra pasiektas susitarimas tarp Irano ir Vakarų dėl Teherano branduolinės programos, už tai jam atšauktos sankcijos, tačiau kietosios linijos šalininkai Irano valdžioje Vašingtoną tebelaiko Teherano priešu. 

9 vyrai ir viena moteris buvo sulaikyti sausio 12 d., kai įplaukė į teritorinius Irano vandenis. JAV teigimu, atsirado techninių problemų jachtose, todėl jos netyčia nudreifavo Irano link. 

Amerikiečiai nenukentėjo, jie buvo paleisti po kelių valandų. Po paleidimo Iranas paviešino filmuotą medžiagą, kurioje – ant kelių klūpintys ir rankas ant galvos sudėję JAV karinio jūrų laivyno jūrininkai.

Vasario mėnesį Irano vadovas Ajatola Ali Khamenei asmeniškai įteikė vieną aukščiausių šalies apdovanojimų karininkams, kurie dalyvavo JAV jūrininkų sulaikyme. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius