-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas atominių bombų gali pasigaminti iki 2012 metų, perspėja CŽV vadovas (atnaujinta 10.09 val.)

Irano sukauptų mažai prisodrinto urano atsargų pakaktų dviem atominiams užtaisams, kurie galėtų būti pagaminti ir parengti panaudojimui iki 2012 metų, sekmadienį pareiškė JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Leonas Panetta.
Urano sodrinimo įrenginiai
Urano sodrinimo įrenginiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, jų turimo mažai prisodrinto urano pakaktų dviem užtaisams“, – L.Panetta sakė televizijai ABC.

Teheranui prireiktų metų, kad galėtų prisodrinti uraną iki ginklams tinkamo lygio, o „dar apie metus užtruktų išvystyti (branduolinius) ginklus nešančią sistemą, kad ji taptų veiksminga“, nurodė CŽV vadovas.

Tarptautinė bendruomenė vis griežčiau reikalauja, kad Iranas nutrauktų savo įtartiną branduolinę programą, kuria, kaip mano Vakarų šalys, Teheranas dangsto savo siekį pasigaminti atominių ginklų.

Šiitiška respublika tokius kaltinimus atkakliai neigia, tačiau nuolat demonstruoja savo karinę galią, rengdama pratybas strategiškai svarbiame Persijos įlankos regione bei išbandydama įvairias savo gamybos raketas.

„Manau, jų turimo mažai prisodrinto urano pakaktų dviem užtaisams“, – L.Panetta sakė televizijai ABC.

„Nesiliauja debatai, ar jie ryšis pasigaminti (atominę) bombą. Tačiau jie akivaizdžiai stiprina savo branduolinius pajėgumus, o tai kelia nerimą, – pabrėžė L.Panetta. – Kokie yra tikrieji jų ketinimai?“

Izraelis yra pagrindinis Vašingtono sąjungininkas Artimuosiuose Rytuose ir vienintelė šiame regione branduolinį ginklą turinti valstybė, nors oficialiai to nepripažįsta.

Abi šios šalys neatmeta galimybės suduoti Iranui karinį smūgį, siekiant priversti Teheraną nutraukti branduolinę programą.

„Izraelis labai susirūpinęs dėl to, kad vyksta Irane“, – pabrėžė CŽV vadovas.

„Tebesidalijame žvalgybos informacija (su Izraeliu) apie konkrečius Irano pajėgumus“, – L.Panetta sakė televizijai ABC, tačiau pridūrė, kad Izraelis „linkęs suteikti mums erdvės, kad pamėgintume pakeisti Iraną diplomatiškai, kultūriškai ir politiškai“.

Pasak CŽV vadovo, Izraelis mažiau abejoja, „kad Iranas jau nusprendė pasigaminti (atominę) bombą, tačiau jie taip pat žino, kad (Jungtinių Tautų) sankcijos turės poveikį“.

Reaguodamas į L.Panettos perspėjimą, kad Iranas greitai gali pasigaminti branduolinių ginklų, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad yra priežasčių nerimauti.

„Ši informacija turi būti patikrinta, tačiau tokia informacija visada kelia nerimą, juolab kad tarptautinė bendruomenė nepripažįsta Irano branduolinės programos skaidria“, – sakė jis žurnalistams per Didžiojo dvidešimtuko (G–20) viršūnių susitikimą Toronte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius