-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 12 /13:38

Iranas: ukrainiečių lėktuvo numušimą nulėmė klaida derinant radiolokatorių sistemą

Iranas paskelbė, kad nesuderinta oro gynybos junginio radiolokatorių sistema buvo svarbi „žmogiškoji klaida“, nulėmusi atsitiktinį ukrainiečių keleivinio lėktuvo numušimą sausio mėnesį.
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai įvyko „dėl žmogiškosios klaidos“ vykdant radiolokatoriaus derinimo procedūrą, sakoma vėlai šeštadienį paskelbtoje Irano civilinės aviacijos organizacijos (CAO) ataskaitoje.

Žmogiškoji klaida nulėmė sistemos „107-ojo laipsnio klaidą“, sakoma joje.

Ši klaida nesant bendravimo su vadovybe „pradėjo pavojingą grandinę“, apimančią tolesnes klaidas, padarytas minutėmis prieš lėktuvo numušimą, sakoma CAO dokumente, vadinamame „faktų išdėstymu“, o ne galutine ataskaita dėl šios lėktuvo katastrofos tyrimo.

Sausio 8 dieną 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737-800“ buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto. Incidentas įvyko išaugus įtampai tarp JAV ir Irano.

Šiitiška respublika iš pradžių dėl lėktuvo katastrofos kaltino technines problemas, bet po kelių dienų prisipažino, kad jos pajėgos netyčia numušė ukrainiečių orlaivį, palaikiusios jį atskriejančia raketa. Per katastrofą žuvo visi laineriu skridę 176 žmonės.

CAO nurodė, kad nepaisydamas jam pateiktos klaidingos informacijos apie lėktuvo trajektoriją, radiolokatorių sistemos operatorius galėjo identifikuoti savo taikinį kaip lainerį, bet vietoje to įvyko „neteisingas identifikavimas“.

Dokumente taip pat pažymima, kad pirmąją iš dviejų į lėktuvą paleistų raketų paleido gynybos junginio operatorius, kuris veikė „negavęs jokio atsako iš koordinavimo centro“, nuo kurio priklausė.

Antroji raketa buvo paleista po 30 sekundžių, „stebint aptikto taikinio trajektorijos nepertraukiamumą“, priduriama ataskaitoje.

Teherano oro erdvės gynybos sistemos tuo metu veikė aukšto lygio parengties režimu, nes buvo iškilęs pavojus, kad JAV gali sureaguoti į Irano raketų ataką prieš Irake dislokuotas amerikiečių pajėgas.

Tie smūgiai buvo suduoti reaguojant į anksčiau įvykdytą įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani nužudymą per JAV drono ataką netoli Bagdado oro uosto.

Po katastrofos Iranas derėjosi su Ukraina, Kanada ir kitomis valstybėmis, kurių piliečių buvo numuštame lėktuve ir kurios reikalavo nuodugnaus tyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius