TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 31 /17:52

Iranas: vykstant Izraelio ir „Hamas“ karui Teherano remiamos grupuotės netylės

Iranas antradienį pareiškė, kad natūralu, jog Teherano remiamos grupuotės puola Izraelį dėl jo karo su „Hamas“, ir įspėjo, kad, nepasiekus paliaubų, tai išplis platesniu mastu.

Šias pastabas Irano diplomatijos vadovas Hosseinas Amiras-Abdollahianas išsakė Kataro sostinėje, kur su emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani ir Kataro užsienio reikalų ministru susitiko aptarti diplomatinių pastangų, kaip suvaldyti krizę.

„Natūralu, kad pasipriešinimo grupės ir judėjimai netylės, matydamos visus šiuos Izraelio nusikaltimus“, – H. Amirą-Abdollahianą citavo Irano užsienio reikalų ministerija.

VIDEO: Izraelio įraše – vaizdai, kaip kariai kaunasi Gazos Ruožo gilumoje

„Jie nelauks niekieno patarimų, todėl turime išnaudoti paskutines politines galimybes sustabdyti karą“, – sakė jis po derybų su šeichu, perspėdamas, kad padėtis gali tapti nekontroliuojama.

Po to, kai spalio 7 dieną Gazos Ruožą valdantys „Hamas“ kovotojai įsiveržė į žydų valstybės teritoriją ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė daugiau nei 230 įkaitų, Izraelis pradėjo plataus masto anklavo bombardavimo kampaniją.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,5 tūkst. žmonių, iš jų daugiau kaip 3,5 tūkst. vaikų.

Didėjant krizei Irano remiamos grupuotės Libane, Sirijoje ir Jemene pradėjo išpuolius prieš Izraelį, kurie, kaip daugelis baiminasi, gali išplisti.

VIDEO: Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože

Įtampa Raudonosios jūros regione

H. Amiro-Abdollahiano pareiškimas nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Teherano remiami husių sukilėliai Jemene prisiėmė atsakomybę už drono ataką prieš Pietų Izraelį ir pažadėjo tęsti išpuolius.

Netrukus Izraelio kariuomenė pranešė perėmusi iš Raudonosios jūros rajono į Izraelio teritoriją paleistą „žemė-oras“ tipo raketą. Pasak kariuomenės, ją sėkmingai perėmė oro gynybos sistema.

Kataro užsienio reikalų ministras Mohammedas bin Abdulrahmanas socialiniame tinkle „X“ teigė, kad su svečiu iš Irano aptarė „pavojingą konfrontacijos Gazos Ruože ir Vakarų Krante eskalavimą bei neatidėliotinų paliaubų pastangų svarbą“.

„Taip pat pabrėžėme, kad reikia dėti daugiau regioninių pastangų siekiant užkirsti kelią smurto ir konfliktų plitimui regione“, – sakė jis.

Tiek Iranas, tiek Kataras tvirtai remia palestiniečių reikalą ir atvirai palaiko ryšius su Gazos Ruožą valdančia islamistų grupuote „Hamas“.

Šiame turtingame Persijos įlankos emyrate, kuriame yra didžiausia JAV karinė bazė Artimuosiuose Rytuose, taip pat įsikūręs „Hamas“ politinis biuras ir pagrindinė šio judėjimo lyderio Ismailo Haniyeh rezidencija.

Kataras pasinaudojo savo kanalais su „Hamas“ ir, pritarus JAV, atliko pagrindinį vaidmenį išlaisvinant keturis Gazos Ruože laikytus įkaitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius