Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Iranas žada keršyti, jeigu D.Trumpas nebus teisiamas dėl Q.Soleimani nužudymo

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi pažadėjo atkeršyti Donaldui Trumpui, nebent buvęs JAV prezidentas būtų teisiamas dėl Qassemo Soleimani nužudymo. Tai jis pareiškė Teheranui minint įtakingo Irano generolo mirties metines.
Irano vėliava
Irano vėliava / 123RF.com nuotr.

Šiitiška respublika ir jos sąjungininkės Vidurio Rytuose surengė emocingas ceremonijas Q.Soleimani ir drauge su juo per JAV drono ataką Bagdado oro uoste 2020 metų sausio 3 dieną žuvusio leitenanto atminimui paminėti.

Iranui minint šią liūdną datą aršiausi Teherano priešininkai sulaukė dronų ir programišių atakų. JAV vadovaujama koalicija Irake virš Bagdado oro uosto perėmė du ginkluotus bepiločius orlaivius, o dviejų Izraelio stambių leidinių svetaines atakavo programišiai.

Q.Soleimani vadovavo Kudso (Jeruzalės) pajėgoms – Islamo revoliucinės gvardijos korpuso padaliniui, atsakingam už operacijas užsienyje. Jis palaikė ryšius su ginkluotomis grupėmis Irake, Libane, Palestiniečių teritorijose, Sirijoje ir Jemene.

„Agresorius ir pagrindinis žudikas, tuometinis JAV prezidentas, turi sulaukti teisingumo ir atpildo“ kartu su buvusiu JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo „ir kitais nusikaltėliais“, – pareiškė E.Raisi, kreipdamasis į susirinkusiuosius Teherano didžiausiuose maldos namuose.

„Priešingu atveju, pasakysiu visiems JAV lyderiams, kad be jokios abejonės, iš musulmonų tautos rankovės išlįs keršto ranka“, – sakė jis.

Prezidentaujant D.Trumpui JAV pasitraukė iš istorinės Irano branduolinės sutarties sutarties, sugrąžino skausmingas sankcijas režimui ir nurodė įvykdyti minėtą operaciją, dėl kurios šalys atsidūrė prie tiesioginės karinės konfrontacijos slenksčio.

Tuo metu Vašingtonas sakė, kad Q.Soleimani planavo operaciją prieš JAV karius Irake – šalyje, kuri jau ilgą laiką blaškosi tarp savo pagrindinių sąjungininkų Vašingtono ir Teherano priešingų reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje