-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas žada reaguoti į naujas ES ir JK sankcijas dėl protestų

Iranas antradienį pažadėjo, kad reaguos į naujas sankcijas, kurias Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė įvedė dėl to, kaip Teheranas reagavo į daugiau nei keturis mėnesius trunkančius protestus, kuriuos išprovokavo Mahsos Amini mirtis areštinėje.
Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani
Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani / „AFP“/„Scanpix“

ES ir JK pirmadienį paskelbė dar vieną sankcijų paketą Iranui, kurį krečia protestai nuo rugsėjo 16 dienos, kai mirė 22 metų Irano kurdė M.Amini, suimta už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą.

Iranas įspėjo apie atsakomąsias priemones po to, kai santykiai su Vakarais smarkiai pablogėjo, o ES ir JK sugriežtino sankcijas dėl valdžios susidorojimo su protestuotojais.

„Šis Europos Sąjungos ir britų režimo žingsnis rodo jų protinį nesugebėjimą tinkamai suprasti Irano realijas ir painiavą dėl Islamo respublikos valdžios“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani.

Jis teigė, kad Iranas „pasilieka teisę imtis atsakomųjų priemonių prieš tokią nevykusią politiką ir netrukus paskelbs naujų sankcijų žmogaus teisių pažeidėjams ir terorizmo skatintojams Europos Sąjungoje ir Anglijoje sąrašą“.

ES išvakarėse paskelbė ketvirtą nuo protestų pradžios sankcijų paketą Teheranui ir į juodąjį sąrašą įtraukė dar 37 Irano pareigūnus ir subjektus; jų turtas bloke įšaldomas ir jiems uždrausta išduoti vizas.

Bloko taikiniu tapo sporto ministras ir Islamo revoliucijos gvardijos korpuso – ideologinės Irano kariuomenės dalies – vadovybė 12-oje šalies regionų, taip pat įstatymų leidėjai ir aukšto rango valstybinės žiniasklaidos pareigūnai.

Tą pačią dieną JK pritaikė sankcijas dar penkiems Irano pareigūnams ir išplėtė savo juodąjį sąrašą iki 50 asmenų ir organizacijų, kurie, jos nuomone, yra susiję su protestų malšinimu.

Teheranas jau anksčiau reagavo į ES ir JK sankcijas įtraukdamas abiejų šalių asmenis ir subjektus į savo sankcijų sąrašą, taip uždrausdamas jiems įvažiuoti į Iraną ir įšaldydamas bet kokį jų turtą šalyje.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad naujos sankcijos yra ES ir JK „desperacijos, nusivylimo ir įniršio dėl jų pastarojo meto skandalingos nesėkmės kuriant nestabilumą Irane, nepaisant didžiulių pastangų ir išlaidų, ženklas“.

Irano valdžia teigia, kad šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, žuvo, o tūkstančiai buvo suimti per tai, ką jos vadina šiitiškos respublikos „priešų“ kurstomomis „riaušėmis“.

Irano teismai dėl protestų mirties bausme nuteisė iš viso 18 žmonių. Keturiems iš jų egzekucija jau įvykdyta, o tai sukėlė didelį tarptautinį pasipiktinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius