Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane dvi LGBTQ teisių aktyvistės pasmerktos myriop

Irano teismas skyrė mirties bausmę dviem LGBTQ teisių aktyvistėms, kaltinamoms homoseksualumo propagavimu, pirmadienį pranešė teisių organizacijos, paraginusios tarptautinę bendruomenę daryti Teheranui spaudimą, kad nuosprendžiai nebūtų vykdomi.
Protestas prieš mirties bausmę Irane
Protestas prieš mirties bausmę Irane / Imago / Scanpix nuotr.

Šiaurės vakarinio Urmijos miesto teismas abi moteris, 31 metų Zahrą Sedighi Hamedani ir 24 metų Elham Chubdar, nuteisė mirties bausme, pranešė kurdų teisių organizacija „Hengaw“.

Jos buvo nuteistos už „korupcijos skleidimą žemėje“ – šis kaltinimas dažnai taikomas asmenims, kurie, kaip manoma, pažeidė šalies šariato įstatymus.

Apie nuosprendį joms buvo pranešta Urmijos kalėjimo moterų skyriuje.

Trumpu pareiškimu Irano teismų institucija patvirtino, kad šioms dviem aktyvistėms buvo paskelbti nuosprendžiai.

„Hengaw“ nurodė, kad jos taip pat buvo apkaltintos krikščionybės propagavimu ir bendravimu su Irano režimui prieštaraujančia žiniasklaida.

Dar viena moteris, 52 metų Soheila Ashrafi iš Urmijos, buvo suimta toje pačioje byloje ir laukia nuosprendžio.

Jau kelis mėnesius nerimaujama dėl žinomos iraniečių LGBTQ aktyvistės Z.Sedighi Hamedani likimo.

Spalį ją sulaikė Irano saugumo pajėgos, kai ji bandė pabėgti į kaimyninę Turkiją, grįžusi į Iraną iš Irako Kurdistano, kur buvo įsikūrusi.

Vėliau Z.Sedighi Hamedani beveik du mėnesius buvo laikoma vienutėje.

Ragina spausti Iraną

Vokietijoje įsikūrusios Irano LGBTQ teisių grupės „6Rang“ koordinatorė Shadi Amin taip pat patvirtino, kad mirties nuosprendžiai dviem aktyvistėms buvo paskelbti, o organizacija apie juos žinojo nuo ketvirtadienio, tačiau jie paskelbti tik dabar, gavus šeimų sutikimą.

„Dabar reikalaujame, kad Vokietija ir kitos užsienio šalių vyriausybės darytų spaudimą Iranui, kad šios dvi moterys būtų paleistos“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Tai pirmas kartas, kai Irane moteris buvo nuteista mirties bausme už savo seksualinę orientaciją“, – pridūrė ji.

Sausį „Amnesty International“ pranešė, kad kaltinimai Z.Sedighi Hamedani pareikšti dėl to, kad ji viešai gynė LGBTQ žmonių teises socialinėje žiniasklaidoje ir pasirodė 2021 metų gegužę BBC išleistame dokumentiniame filme apie LGBTQ žmonių išnaudojimą Šiaurės Irako Kurdistano regione.

Ji nusprendė išvykti iš Irako Kurdistano po to, kai ją sulaikė regiono pareigūnai. Atrodo, kad prieš bandydama vykti į Turkiją ji vėl atsidūrė Irano teritorijoje.

„Hengaw“ teigė, kad sulaikymo metu Z.Sedighi Hamedani neužtikrinta teisė į advokatą, o agentai grasino ją nužudyti, įžeidinėjo ją dėl išvaizdos ir grasino, kad ji gali netekti savo dviejų vaikų globos.

Aktyvistai dažnai smerkia Irano elgesį su LGBTQ asmenimis.

Homoseksualumas Irane uždraustas, o baudžiamajame kodekse aiškiai numatyta baudžiamoji atsakomybė už tos pačios lyties asmenų seksualinį elgesį.

Prieš išvykdama iš Irako Kurdistano, Z.Sedighi Hamedani nusiuntė „6Rang“ kelis vaizdo įrašus, kurie turėjo būti paviešinti, jei jai nepavyktų patekti į saugią vietą.

„Mes, LGBTI bendruomenė, kenčiame. Nesvarbu, ar per mirtį, ar laisvėje, mes išliksime ištikimi sau“, – sakė ji viename iš vaizdo įrašų.

„Tikiuosi, kad sulauksiu laisvės“, – pridūrė ji. Taip pat moteris sakė, kad Irako kurdų nelaisvėje buvo kankinama; be kita ko, prieš ją buvo naudojamas elektrošokas.

Aktyvistai kaltina Iraną šiuo metu vykdant didelio masto susidorojimas, paliečiantį visas visuomenės gyvenimo sritis, įskaitant susidorojimą su bahajų religine mažuma, egzekucijų skaičiaus didėjimą ir užsienio piliečių areštus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius