Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane kariami opozicionieriai

Irane įvykdyta mirties bausmė pakariant dviem iš 11-os ja nuteistų opozicionierių. Dar mažiausiai penkiems žmonėms, kurie dalyvavo gruodžio mėnesį surengtoje opozicijos protesto akcijoje, ji gali būti paskelbta artimiausiu metu.
M.Zamani ir A.Rahmanipouras ketvirtadienį buvo pakarti.
M.Zamani ir A.Rahmanipouras ketvirtadienį buvo pakarti. / LŽ nuotr.
Temos: 2 Opozicija Iranas

Šiemet Irane pakarta jau 13 žmonių. Daugiausia tai – prekiautojai narkotikais. Antradienį viešai priešais Isfahano miesto teismo rūmus buvo pakartas ir aukštas teisėsaugos pareigūnas, kuris nušovė šio miesto prokuroro pavaduotoją. Tačiau dabar Irano valdžia ėmėsi vykdyti mirties bausmes ir politiniams priešininkams. Po to, kai jų apeliaciją atmetė antra teismo instancija, buvo pakarti Mohammadas Reza Ali Zamani ir Arashas Rahmanipouras. Kitų devynių mirties bausme nuteistų opozicionierių prašymai sušvelninti mirties bausmę bus svarstomi artimiausiu metu.

Irano valstybiniai kaltintojai teigia, kad šie 11 mirti nuteistų žmonių buvo „kontrarevoliucinių monarchistinių grupuočių nariai“. Tarp kitų jiems pateikti ir kaltinimai „už pradėtą karą prieš Dievą“, „bandymą nuversti islamo valdžią“ ir „priklausymą karinei grupuotei“, t. y. Irano tautos modžahedų organizacijai. Šie žmonės buvo suimti, kai Irane kilo neramumų gatvėse po pernai birželio 13 dieną įvykusių prezidento rinkimų. Tada buvo pranešta, kad šalies prezidentu vėl išrinktas Mahmoudas Ahmadinejadas. Irane kilo politinė krizė, nes opozicija paskelbė, kad rinkimų rezultatai suklastoti ir šimtai tūkstančių žmonių pasipylė į gatves skanduodami: „Kur dingo mano balsas?“ Buvo suimta tūkstančiai žmonių, tarp jų ir šimtai priklausančiųjų reformų reikalaujančiai opozicijai, kuriai vadovauja M.Ahmadinejadui pralaimėję kandidatai į prezidentus Miras Hosseinas Mousawi ir Mehdi Karubi.

Gatvių protestai atsinaujimo gruodžio 27 dieną, kai šalyje buvo švenčiama Ašuros šventė. Tada kilo kruviniausias konfliktas tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų. Oficialiai buvo paskelbta, kad žuvo 8 žmonės. Daugybė žmonių suimta. Mažiausiai penkiems šios protesto akcijos dalyviams taip pat gresia mirties bausmė.

 


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius