Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane per sufijų protestus žuvo trys policininkai

Irano sostinėje per sufijų protestus pirmadienį įvykdytą „piktą ataką“ žuvo trys policininkai, vietos žiniasklaidai pranešė policijos atstovas.
Irano vėliava prie JT būstinės Vienoje
Irano vėliava prie JT būstinės Vienoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Protestas

„Per piktą ataką gatvėje autobusu buvo užmušti trys policijos pareigūnai“, – oficialiai naujienų agentūrai IRNA sakė policijos atstovas Saeedas Montazeras Almehdi.

Per valstybinę televiziją buvo parodytas reportažas, kuriama matoma akimirka, kai šiaurės Teherane į policininkų grupę įsirėžia autobusas.

Toje vietoje dėl savo bendruomenės narių suėmimo protestavo Irano Gonabado sufijų ordino nariai, vadinami dervišais, sakoma nepatvirtintuose pranešimuose socialiniuose tinkluose.

Policija nurodė, kad protestus bandyta išvaikyti šūviais, o nepatvirtintuose vaizdo įrašuose, pasklidusiuose socialiniuose tinkluose, buvo matyti riaušių policijos pareigūnai, bėgantys gatvėmis ir susiremiantys su juodai apsirengusiais protestuotojais.

„Teisėsaugos pajėgos suėmė kelis dervišus ir nutraukė protestą paleidusios ašarinių dujų“, – IRNA sakė vienas šių įvykių liudininkas.

Konservatyvi naujienų agentūra „Fars“ pranešė, kad per autobuso išpuolį buvo sužeisti keli policijos pareigūnai. Jie buvo hospitalizuoti.

Gonabado ordinas yra viena gausiausių sufijų bendruomenių. Ši religijos kryptis atsirado šiaurės rytinėje Razavi Chorasano provincijoje, tačiau dervišų gyvena visame Irane.

Šio tikėjimo atstovai kaltina Irano vyriausybę juos dažnai engiant ir diskriminuojant.

Kai šaliai 2005-2013 metais vadovavo prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, tarp sufijų ir nereguliarių karinių pajėgų, siejamų su griežtosios linijos šalininkais Irano isteblišmente, yra įvykę keli susirėmimai.

Pareigūnai ir žiniasklaida nuolat vadina Gonabado sufijus „apgaulingais elementais“, o vyresnieji dvasininkai nepripažįsta jų mokymų.

Sausio pabaigoje ir vasario pradžioje pasirodė nepatvirtintų pranešimų, kad saugumo pajėgos susirėmė su šio tikėjimo atstovais prie jų lyderio Noor Ali Tabandeho namų šiauriniame Teherano rajone.

Su dervišais susijusiame tinklalapyje skelbiama, kad policija tada mėgino įkurti patikros postų šalia to namo, kad galėtų stebėti lankytojus.

Sufizmas Irane nėra neteisėtas , tačiau šiai religijos srovei nepritaria daugybė konservatyvių dvasininkų.

Islamiškąjį misticizmą, kurį daugybę šimtmečių praktikuoja sufijų ordinai, įtariai vertina tradicinių Islamo krypčių atstovai – tiek šiitai, tiek sunitai.

Šiitai kai kuriuos sufijų ordinus yra paskelbę eretikų bendruomenėmis, nes jie yra susiję su Sirijos ir Turkijos teritorijose praktikuojamu alevitų – liberalios musulmonų mažumos – tikėjimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius