-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 20 /19:51

Irano prezidento rinkimus laimėjo H.Rouhani

Irano prezidentas Hassanas Rouhani pasiekė įtikinamą rinkimų pergalę, rinkėjams parėmus jo pastangas atkurti ryšius su užsieniu ir išjudinti ekonomiką, paskelbta šeštadienį.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vidaus reikalų ministras Abdolreza Rahmani Fazli per valstybinę televiziją patvirtino rezultatus ir sakė, kad H.Rouhani gavo 23,5 mln. balsų (57 proc.), o jo varžovas, griežtosios linijos šalininkas Ebrahimas Raisi – 15,8 mln. balsų (38,3 procento).

Rinkėjų aktyvumas penktadienį buvo labai didelis, 73 proc.; dėl ilgų eilių prie rinkimų apylinkių jų darbą net teko pratęsti kelioms valandoms.

Iranas pasirinko „bendravimo su pasauliu kelią“

Iraniečiai pasirinko „bendravimo su pasauliu kelią“ ir atmetė ekstremizmą, pasiekęs užtikrintą pergalę rinkimuose šeštadienį pareiškė Irano prezidentas Hassanas Rouhani.

„Mūsų žmonių žinia buvo labai aiškiai išreikšta. Irano žmonės pasirinko bendravimo su pasauliu kelią, toli nuo ekstremizmo“, – per valstybinę televiziją sakė penktadienį perrinktas prezidentas.

Pasveikino V.Putinas ir F.Mogherini

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasveikino savo kolegą Irane Hassaną Rouhani su perrinkimu ir paragino plėtoti Maskvos ir Teherano ryšius.

Telegramoje Irano prezidentui V.Putinas „patvirtino pasirengimą tęsti aktyvų bendrą darbą toliau plėtojant Rusijos ir Irano bendradarbiavimo partnerystę“, sakoma Kremliaus pareiškime.

V.Putinas taip pat išreiškė įsitikinimą, kad Maskva ir Teheranas toliau dirbs „stabilumo ir saugumo Artimuosiuose Rytuose ir bendrai pasaulyje palaikymo“ dvasioje.

Iranas ir Rusija vis labiau vienijosi dėl Sirijos ir padėjo Basharo al Assado pajėgoms pastaraisiais mėnesiais sustiprinti savo pozicijas.

Be to, pastaraisiais metais Rusija ir Iranas plėtojo ryšius energetikos ir gynybos srityse.

Iraniečiai aistringai sudalyvavo savo šalies politiniame gyvenime. Sveikinu prezidentą Rouhani su gautu tvirtu mandatu, – tviteryje parašė F.Mogherini.

Europos Sąjungos užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini šeštadienį taip pat pasveikino įspūdingą rinkimų pergalę pasiekusį Irano prezidentą H.Rouhani ir pažadėjo, kad blokas tęs darbą dėl 2015 metų Irano ir pasaulio galių susitarimo įgyvendinimo.

„Iraniečiai aistringai sudalyvavo savo šalies politiniame gyvenime. Sveikinu prezidentą Rouhani su gautu tvirtu mandatu“, – tviteryje parašė F.Mogherini.

„ES yra pasirengusi tęsti darbą dėl visiško susitarimo įgyvendinimo, dvišalių įsipareigojimų, regiono taikos ir pateisinti visų žmonių Irane lūkesčius“, – pridūrė ji.

ES ir kitos pasaulio galios 2015 metais sudarė susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos suvaržymo ir 2016 metų sausį pradėjo švelninti ekonomines sankcijas.

Briuselis sakė, kad susitarimas atveria kelią gerinti santykius su Iranu, bet pažanga buvo lėta, didėjo įtampa dėl Teherano paramos Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, kuris, ES nuomone, turi pasitraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius