-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įrankis kerštui – kaltinimai piktžodžiavimu (nuotraukos)

Ashiqas Masihas primena persekiojamą žmogų – sulysęs, sunerimęs ir pervargęs. Nors jis dėl nieko nėra kaltas, šis Pakistano juodadarbis kartu su savo penkiais vaikais priverstas bėgti.
Prieš Asia Bibi paleidimą protestavę musulmonai
Protestas / „Scanpix“ nuotr.

Ashiqo žmona, Asia Bibi, buvo nuteisti mirties bausme už piktžodžiavimą prieš islamą. To pakako, kad visa moters šeima taptų taikiniu. Dieną tėvas su vaikais slepiasi, todėl BBC žurnalistas su jais susitiko jau sutemus.

Ashiqas BBC pasakojo nuolat persikraustantis iš vienos vietos į kitą – taip šeima stengiasi bent vienu žingsniu aplenkti anoniminius, jiems grasinančius, skambintojus. „Aš klausiu, kas jie tokie, bet jie atsisako man pasakyti, – sakė vyras. – Jie pagrasina „susitvarkysiantys su manimi, jei tik mane surasiantys. Dabar visi apie mus žino, todėl slepiu savo vaikus. Neleidžiu jiems išeiti į lauką. Bet kas gali juos nuskriausti“.

Pasak Ashiqo, jo dukros vis dar tebeverkia savo mamos ir klausia, ar ji Kalėdoms sugrįš namo.  Vyras tvirtina, kad Asia Bibi yra nekalta ir viliasi, kad galiausiai ji bus išteisinta, tačiau taip pat nerimauja dėl to, kas bus vėliau.Imamas Qari Mohammedas Salimas sakė verkęs iš džiaugsmo, kai moteriai buvo paskelbta mirties bausmė

Imamas Qari Mohammedas Salimas sakė verkęs iš džiaugsmo, kai moteriai buvo paskelbta mirties bausmė„Kai ji sugrįš, kaip ji galės saugiai gyventi? Niekas neleis jai gyventi. Islamo dvasininkai vis kartoja nužudysiantys ją, kai tik ji pasirodys“, – išgyvenimais dalinosi pakistanietis.

Asia Bibi, neraštinga ūkininkė, yra pirmoji moteris, kuriai mirties bausmė skirta remiantis prieštaringu Pakistano piktžodžiavimo įstatymu.

„Senų sąskaitų suvedimas“

Virš Asia Bibi kabo ne tik mirties bausmė, bet ir už jos „galvą“ pažadėta suma. Radikalus islamo dvasininkas pažadėjo 500 tūkst. Pakistano rupijų (5 800 USD) bet kam, kas šią moterį „pribaigtų“. Jis taip pat paragino Talibano atstovus tai padaryti.

Asia Bibi bėdos prasidėjo 2009 metų birželį. Kaimelyje, kuriame ji, kartu su savo šeima gyveno, jie buvo vieninteliai krikščionybę išpažįstantys asmenys. Moteris, kartu su kitomis vietos moterimis musulmonėmis rinko uogas, kai įsiliepsnojo ginčas dėl dalinimosi vandeniu.

Po kelių dienų tos pačios moterys pareiškė, esą Asia Bibi įžeidė pranašą Muhammadą. Netrukus moterį pradėjo persekioti pasipiktinusi minia. „Kaimelyje jie norėjo man ant kaklo užmesti kilpą, kad galėtų mane nužudyti“, – trumpam išleista iš savo kalėjimo kameros, BBC žurnalistui pasakojo moteris.

Anarchijos grėsmė

Asia Bibi tvirtino buvusi neteisingai apkaltinta, taip norint suvesti su ja senas sąskaitas. Kritikai pažymi, kad tai – vienas iš dažnai pasitaikančių atvejų, kai žmogus apkaltinamas piktžodžiavimu.

Asia Bibi gimtąjame mieste esančioje mečetėje BBC žurnalistui gailesčio moteriai surasti nepavyko. Imamas Qari Mohammedas Salimas sakė verkęs iš džiaugsmo, kai moteriai buvo paskelbta mirties bausmė. Vyras padėjo iškelti bylą prieš Asia Bibi ir tvirtina, kad vienaip ar kitaip jai teks sumokėti.

„Jei laikantis įstatymu kas nors yra nubaudžiamas piktžodžiavimu, o tam žmogui yra atleidžiama, tuomet įstatymus į savo rankas perimame mes“, – sakė jis. Man buvo pasakyta, kad man gali būti nukirsta galva, jei tik pasiūlysiu kokį nors įstatymo pakeitimą

Man buvo pasakyta, kad man gali būti nukirsta galva, jei tik pasiūlysiu kokį nors įstatymo pakeitimąAsia Bibi atvejis iškėlė susirūpinimą ne tik Pakistano krikščionių bendruomenėje. Popiežius Benediktas XVI prisijungė prie raginimų paleisti moterį. Tuo tarpu Pakistano musulmoniškų partijų atstovai išėjo į gatves grasindami anarchija, jei Asia Bibi bus paleista ar jei atsiras bandymų pakoreguoti piktžodžiavimo įstatymą.

Remiantis Pakistano baudžiamuoju kodeksu, bet kas, kas „suteršia Šventojo Pranašo vardą“ gali būti nubaustas mirties bausme ar įkalinimu iki gyvos galvos. Iki šiol mirties bausmės po apeliacijos būdavo panaikinamos.

Žmogaus teisių gynimo grupės ir krikščionių organizacijos siekia, kad šis įstatymas būtų panaikintas. „Jis buvo sukurtas kaip persekiojimo įrankis, – BBC sakė Žmogaus teisių stebėtojų grupės Pakistane atstovas Ali Hasanas Dayanas. – Šis įstatymas yra diskriminuojantis ir juo labai galima piktnaudžiauti“.

Nors didžioji dalis tų, kurie iki šiol buvo nubausti remiantis šiuo įstatymu, buvo musulmonai, įstatymo kritikai pažymi, kad jis yra lengvas įrankis mažumų persekiojimui šioje valstybėje, kurios didžioji dalis gyventojų yra musulmonai.

„Tai tarsi virš mažumų, ypatingai krikščionių, kabantis kardas, – teigia žmogaus teisių gynimo organizacijos atstovas Shahzadas Kamranas. – Baimę jaučiame savo bažnyčiose, namuose ir darbuose. Labai paprasta ką nors apkaltinti piktžodžiavimu vien iš pagiežos ar norint atkeršyti. Apkaltinti kitą asmenį gali bet kas. Net mūsų maži vaikai bijo, kad jei ką nors ne taip pasakys mokykloje, bus apkaltinti piktžodžiavimu“.

Asia Bibi istorija Pakistane vėl iškėlė diskusijas dėl minėto įstatymo reformos. Tačiau – tai labai jautri ir rizikinga tema, kurią didžioji dalis šalies politikų mieliau ignoruotų.

Įstatymo kritikai baiminasi, kad pokalbiai apie jo reformą tuo ir pasibaigs – kalbomis.

Grėsmės panaikinimas

Kai Pakistano mažumų ministras, Shahbazas Bhatti prieš pusmetį iškėlė šį klausimą, jam buvo pagrasinta mirtimi. „Man buvo pasakyta, kad man gali būti nukirsta galva, jei tik pasiūlysiu kokį nors įstatymo pakeitimą, – BBC sakė ministras. – Tačiau Pakistano žmonėms esu įsipareigojęs laikytis teisingumo principų. Dėl šio klausimo esu pasiryžęs numirti ir neketinu daryti jokių kompromisų“.

S.Bhatti, kuris pats yra krikščionis, tikisi, kad Asia Bibi laimės skundą Aukščiausiame teisme, arba kad jai malonę suteiks šalies prezidentas Asifas Ali Zardari. Politikas įsitikinęs, kad Asia Bibi yra viena iš dešimčių nekaltų ir kiekvienais metais apkaltinamų žmonių.

„Jos vardu atlaikysiu visus teisingumui skirtus smūgius ir imsiuos visų veiksmų, kad ją apsaugočiau“, – tvirtino S.Bhatti.

Tačiau Asia Bibi gali būti nesaugu ir už grotų. Keletas piktžodžiavimu apkaltintų žmonių kalėjime buvo nužudyti. Nuo to laiko, kai 1986 metais minėtas įstatymas įsigaliojo Pakistane, čia buvo nužudyti 34 žmonės, apkaltinti piktžodžiavimu, teigia katalikų organizacija „Pakistano teisingumo ir taikos komisija“.

Tarp nužudytųjų – asmenys, apkaltinti piktžodžiavimu, jų artimieji ir net teisėjas.

Prie Faisalabado miesto traukinių bėgių esančiose apleistose kapinėse BBC žurnalistai rado palaidotas dvi paskutiniąsias piktžodžiavimo įstatymo aukas.

„Elektros šokas“

Tai vienas šalia kito palaidoti broliai – kartu buvę gyvi, dabar kartu jie yra negyvi. Rashidas Emmanuelis buvo pastorius. Jo brolis, Sajidas, magistro studentas. Vyrai buvo nužudyti liepą, teismo salėje, kurioje vyko jų bylos nagrinėjimas. Broliai buvo surakinti antrankiais, juos saugojo policija.

Savo tapatybęs prašę neatskleisti žuvusiųjų artimieji teigė, kad kaltinimai piktžodžiavimu broliams mesti dėl kilusio ginčo dėl žemių. Po šių žudynių, likusi šeima turėjo palikti savo namus ir persikraustyti į kitą miestą. Tačiau ir čia ramiai gyventi nužudytųjų artimieji negali – baimindamiesi dėl savo saugumo, jie netrukus ir vėl ketina persikraustyti į kitą vietą.

„Mes nesijaučiame saugūs, – BBC sakė vienas iš artimųjų. Esame šokiruoti, tarsi mus būtų papurtę elektros šoku. Vykstame iš vienos vietos į kitą, kad save apgintume ir apsaugotume savo šeimos narius“.

Sykį per mėnesį visi jie susirenka į kapines, pasimelsti už savo mylimus žmones, kurių neteko. Lankyti dažniau jie bijo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius