-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irano ambasadorius: Q.Soleimani nužudymas yra „karo aktas“

Irano ambasadorius prie Jungtinių Tautų pareiškė, kad JAV įvykdytas vieno iškiliausių iraniečių generolų nužudymas Irake prilygsta „karo aktui“, vėlai penktadienį pranešė amerikiečių žiniasklaida.
Qasemas Soleimani
Qasemas Soleimani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vadinamosioms Kudso [Jeruzalės] pajėgoms, atsakingoms už šiitiškos respublikos operacijas užsienyje, vadovavusio generolo majoro Qasemo Soleimani nužudymas Bagdade yra iki šiol dramatiškiausias įtampos tarp Irano ir JAV eskalavimas, nors Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas tvirtina nenorįs karo.

Penktadienį vakare duodamas interviu televizijai CNN Irano ambasadorius Majidas Takhtas Ravanchi pareiškė: „Iš tikrųjų tai buvo karo aktas, įvykdytas Jungtinių Valstijų prieš Irano žmones.“

„Praeitą naktį jie [JAV] pradėjo ginkluotą karą, teroro aktu nužudydamos vieną svarbiausių mūsų generolų. Taigi, kokių dar Irano veiksmų būtų galima tikėtis? Negalime tiesiog toliau tylėti. Turime veikti ir veiksime“, – pabrėžė diplomatas.

„Negalime tiesiog užsimerkti po to, kas įvyko praeitą naktį. Neabejotinai bus kerštas, aršus kerštas, – pridūrė M.T.Ravanchi. – Atsakas į karinį veiksmą yra karinis veiksmas. Kieno, kada ir kur? – tai parodys ateitis.“

Tuo metu D.Trumpas penktadienį vakare per susitikimą su savo rėmėjais evangelikais Majamyje pareiškė, kad Q.Soleimani planavo „labai didelę ataką“ ir kad šis iraniečių kariškis ruošėsi daugeliui „atakų prieš amerikiečius“.

Q.Soleimani, seniai laikytas mirtinu JAV ir jų sąjungininkių priešu, buvo vienas svarbiausių veikėjų regione. Jis atliko svarbų vaidmenį planuojant Irano politinę ir karinę darbotvarkę Sirijoje, Irake bei Jemene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius