Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Irano atominės energetikos vadovas ragina Vakarus išsaugoti istorinį susitarimą

Irano atominės energetikos organizacijos vadovas Ali Akbaras Salehi paragino Vakarus keisti savo kursą Artimuosiuose Rytuose, kad būtų išsaugotas istorinis branduolinis susitarimas, ir įspėjo, jog „atėjo tiesos akimirka“.
Ali Akbaras Salehi
Irano atominės energetikos vadovas ragina Vakarus išsaugoti istorinį susitarimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal 2015 metų liepą Austrijos sostinėje Teherano ir didžiųjų pasaulio valstybių pasirašytą susitarimą Iranas smarkiai apribojo savo branduolinę veiklą. Mainais buvo atšauktos kai kurios šiitiškai respublikai taikytos Vakarų ir Jungtinių Tautų sankcijos, susijusios su jos branduoline programa.

Penktadienį savo komentare britų laikraštyje „The Guardian“ A.Akbaras Salehi rašė, kad derybų su didžiosiomis Vakarų valstybėmis procesas Teheranui suteikė „įvairialypės patirties“.

„Neretai po tam tikrų sunkiai pasiektų įsipareigojimų kai kurios Vakarų valstybės, pasidavusios trumparegiškiems politiniams motyvams arba kitų regiono veikėjų dosnioms paskatoms, atsitraukia ir leidžia, kad visa situacija grįžtų į pradinę padėtį“, – sakė jis.

Šis A.Akbaras Salehi komentaras pasirodė tarp Vašingtono ir Teherano tvyrant įtampai, kuri pastebimai išaugo, JAV prezidentu tapus Donaldui Trumpui.

A.A.Salehi: „Pavyzdžiui, JAV vykdomi ginklų pardavimai kai kuriems tradiciniams klientams Artimuosiuose Rytuose ir tų pačių regiono veikėjų demonstratyvūs, švaistūniški ginklų pirkimai, vykdomi tik todėl, kad yra už parduodamą naftą sukaupto turto perteklius, yra provokaciniai veiksmai.“

Irano atominės energetikos organizacijos vadovas sakė, kad branduolinis susitarimas gali būti išsaugotas, tačiau tam reikia bendrų veiksmų ir aiškumo dėl Vakarų saugumo politikos Artimuosiuose Rytuose.

„Pavyzdžiui, JAV vykdomi ginklų pardavimai kai kuriems tradiciniams klientams Artimuosiuose Rytuose ir tų pačių regiono veikėjų demonstratyvūs, švaistūniški ginklų pirkimai, vykdomi tik todėl, kad yra už parduodamą naftą sukaupto turto perteklius, yra provokaciniai veiksmai“, – sakė jis.

„Ypač tai pasakytina apie situaciją, kai tuo pat metu yra priešinamasi ir kenkiama Irano nacionalinėms pastangoms gynybos srityje, iš dalies paskatintas šio proceso. Būtų nerealu tikėtis, kad Iranas nekreips dėmesio į tokio elgesio destabilizuojantį poveikį“, – sakė A.Akbaras Salehi.

D.Trumpas žadėjo „išardyti“ „katastrofišką“ branduolinį susitarimą su Iranu sugriežtino jam taikomas JAV sankcijas, ragindamas izoliuoti šiitišką respubliką ir tokiu būdu išreikšdamas palaikymą jo senai priešininkei Saudo Arabijai.

Praėjusį mėnesį per savo pirmąją užsienio kelionę D.Trumpas aplankė Saudo Arabiją ir paskelbė apie 110 mlrd. JAV dolerių vertės kontraktą dėl karinės įrangos tiekimo ir karių mokymų.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas

A.Akbaras Salehi paragino visas šalis dėti pastangas išsaugoti susitarimą.

„Jau žengėme ne vieną tvirtą žingsnį link konstruktyvaus bendradarbiavimo, skirto siekti bendrų tikslų. Tie žingsniai galėtų būti toliau stiprinami nuoširdžiais abipusiais ženklais ir veiksmais“, – sakė jis ir pridūrė: „Atėjo tiesos akimirka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius