Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano diplomatas: Teherano ir Tel Avivo konfliktas yra tikrų tikriausi spąstai Vakarams

Irano vyriausiasis diplomatas Jungtinėje Karalystėje Seyedas Mehdi Hosseini Matinas savo pirmajame interviu britų leidiniui „The Guardian“ po to, kai Teheranas savaitgalį surengė precedento neturinčią raketų ir dronų ataką prieš Izraelį, pareiškė, kad šalies premjeras Benjaminas Netanyahu siekia įtraukti Vakarus į plataus masto karą Artimuosiuose Rytuose, kuris turėtų nesuskaičiuojamų pasekmių regionui ir pasauliui.
Izraelis parodė iš Negyvosios jūros ištrauktą Irano paleistą balistinę raketą
Izraelis parodė iš Negyvosios jūros ištrauktą Irano paleistą balistinę raketą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis taip pat perspėjo, kad, jei Izraelis padarys „dar vieną klaidą“ ir pradės ataką prieš Iraną, Iranas atsakys stipriau, griežčiau ir be įspėjimo, koks buvo paskelbtas prieš savaitgalio ataką.

Daugiau kaip 300 dronų ir raketų, kurie beveik visi buvo perimti Izraelio ir jo sąjungininkų arba nepasiekė taikinių, buvo paleisti kaip atsakas už balandžio 1 d. surengtą oro smūgį Irano konsulatui Sirijos sostinėje, per kurį žuvo keli Irano Islamo revoliucijos gvardijos pareigūnai.

Izraelio vyriausiasis generolas leitenantas Herzi Halevi pareiškė, kad šalis atsakys, tačiau kol kas neaišku, kokia forma tai bus padaryta.

„Atsakymas į kitą sionistų klaidą neužtruks 12 dienų. Jis bus nuspręstas, kai tik pamatysime, ką padarė priešiškas režimas. Jis bus neatidėliotinas ir be įspėjimo. Jis bus stipresnis ir griežtesnis“, – įvertino Irano reikalų patikėtinis Londone.

Jis atmetė teiginius, kad Iranas puola civilinius centrus arba kuria branduolinį ginklą, nors, pasak jo, Iranas žinojo, kad Izraelis yra nepasiskelbusi branduolinė valstybė.

S.M.H.Matinas, kuris nuo 2022 m. vasario yra Irano vyriausiasis diplomatas Jungtinėje Karalystėje, paneigė, kad Iranas padarė strateginę klaidą, atakuodamas Izraelio karines bazes, ir taip nukreipė dėmesį nuo Gazos Ruožo į platesnį regioninį konfliktą, kuriame iškilo klausimas dėl Irano ilgalaikio vaidmens.

Diplomato nuomone, Vakarai praranda pasitikėjimą Artimuosiuose Rytuose, o tai galiausiai prives prie to, kad Jungtinės Valstijos pasitrauks iš regiono, o taiką pasieks tik regioninės galios.

„Tai gera proga Vakarų šalims parodyti, kad jos yra racionalūs veikėjai ir nesiruošia pasiduoti B.Netanyahu ir jo tikslui – būti valdžioje tol, kol jis iš tikrųjų galėtų išlikti valdžioje“, – teigė jis.

VIDEO: Suprasti akimirksniu: kodėl Iranas užpuolė Izraelį

„Iranas labai gerai apsvarstė savo veiksmus ir suprato, kad yra spąstai, bet ne Iranui, o Vakarų šalims ir sąjungininkėms, į kuriuos jas įtraukia sionistinė valstybė, į totalinį karą Artimųjų Rytų viduje, ir visas pasaulis netrukus gali nesugebėti suvaldyti pasekmių“, – kalbėjo S.M.H.Matinas.

Kalbėdamas apie savaitgalį surengtą ataką, diplomatas pabrėžė, kad Irano pajėgos nesitaikė į jokias apgyvendintas vietas, kad išvengtų žmonių aukų, taip pat nepuolė vyriausybinių pastatų ir centrų.

„Tai buvo teisėta gynybinė operacija, kuri buvo vykdoma taip, kad apie ją buvo perspėta, – aiškino jis. – Dabar galiu pasakyti, kad misija įvykdyta. Ir viskas. Štai ką mes labai viešai paskelbėme, kad ta misija baigta“.

S.M.H.Matinas šią ataką vaizdavo kaip jėgos demonstravimą – „karinių pajėgumų, raketų ir bepiločių lėktuvų demonstravimą, galingesnį, nei visa tarptautinė bendruomenė tikėjosi iš Irano“, nes, jo teigimu, buvo būtina pademonstruoti atgrasymą, kad jokia kita šalis nedrįstų imtis veiksmų, keliančių grėsmę jos saugumui.

„Šiuo metu niekas negali įsivaizduoti, kad Iranas yra Irano ir Irako karo Iranas. Dabar Iranas yra regioninė supervalstybė“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius