Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano dronų gamintojui pritaikytos sankcijos dėl tiekimo Maskvai

Jungtinės Valstijos penktadienį šešiems iranietiškus dronus gaminančios įmonės vadovams ir valdybos nariams pritaikė sankcijas po to, kai bendrovė, kaip įtariama, tiekė Maskvai dronus, kuriais Rusijos pajėgos atakavo Ukrainą.
Irano dronas „Shahed-136“
Irano dronas „Shahed-136“ / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Įtariama, kad „Qods Aviation Industries“, kuriai anksčiau buvo taikomos sankcijos, yra atsakinga už bepiločių orlaivių, kurie buvo naudojami išpuoliams prieš civilius gyventojus Rusijos invazijos į Ukrainą metu, projektavimą ir gamybą. Iždo departamentas teigia, kad 2020 metų viduryje įmonė pakeitė pavadinimą į „Light Airplanes Design and Manufacturing Industries“, kad išvengtų sankcijų.

Iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuro (OFAC) paskirtos finansinės nuobaudos rodo didėjančią įtampą tarp JAV ir Irano dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo, taip pat JAV įtarimus, kad Rusija ir Iranas gilina bendradarbiavimą teikiant bendrą karinę pagalbą vykstant karui.

„Dabar Iranas tapo pagrindiniu Rusijos kariniu rėmėju, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime. – Iranas turi nutraukti savo paramą neišprovokuotam Rusijos agresijos karui Ukrainoje, ir mes toliau naudosime visas turimas priemones, kad sutrikdytume ir atidėtume šiuos pervedimus ir priverstume šia veikla užsiimančius subjektus patirti išlaidų.“

Naujausios sankcijos įvestos Irano įmonei „Shahed Aviation Industries Research Center“, kuri, anot JAV, projektuoja ir gamina Rusijos pajėgų Ukrainoje naudojamus bepiločius orlaivius, ir kelioms įmonėms, kurios, kaip teigiama, padeda perduoti Irano dronus Rusijai.

Gruodžio mėnesį vykusiame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje Irano ambasadorius JT Amiras Saeidas Iravanis teigė, kad dronai nebuvo perduoti Rusijai naudoti Ukrainoje, ir sakė, kad „dezinformacijos kampanija ir nepagrįsti kaltinimai (...) turi tik vieną tikslą – nukreipti dėmesį nuo to, kad Vakarų valstybės, siekdamos pratęsti konfliktą, į Ukrainą perdavė didžiulį kiekį pažangios ir sudėtingos ginkluotės“.

Lapkritį Irano užsienio reikalų ministras pripažino, kad jo šalis tiekė Rusijai dronų, tačiau tvirtino, kad jie buvo perduoti dar prieš Maskvos karą Ukrainoje, per kurį Irane pagaminti bepiločiai orlaiviai bombardavo Kyjivą ir kitus Ukrainos miestus.

Tačiau JAV administracija gruodį pareiškė, kad Iranas vasarą pardavė Rusijai šimtus atakos dronų, o Rusija savo ruožtu siekia teikti Iranui pažangią karinę pagalbą, įskaitant oro gynybos sistemas, sraigtasparnius ir naikintuvus.

„Tai, kad Kremlius pasikliauja tokiais paskutinės išeities tiekėjais, kaip Iranas, rodo jų neviltį susidūrus su drąsiu Ukrainos pasipriešinimu ir mūsų pasaulinės koalicijos sėkme trikdant Rusijos karinių prekių tiekimo grandines ir atimant iš jų žaliavas, kurių reikia mūšio lauke prarastiems ginklams pakeisti“, – sakė iždo sekretorė Janet Yellen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius