Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano Fordo komplekse vidurnaktį pradedamas urano sodrinimas

Iranas nuo vidurnakčio (22 val. 30 min. Lietuvos laiku) pradės urano sodrinimą Fordo komplekse, trečiadienį pranešė Irano atominės energetikos agentūros atstovas.
Irano Fordo komplekse pradedamas urano sodrinimas
Irano Fordo komplekse pradedamas urano sodrinimas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Artimiausiomis valandomis bus baigtas (urano heksafluorido) dujų padavimo į centrifugas procesas Fordo komplekse, dalyvaujant inspektoriams“ iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), nurodė Irano agentūros atstovas Behrouzas Kamalvandi. Jį citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Sodrinto urano „gamyba“ prasidės nuo vidurnakčio, pridūrė jis.

Iranas antradienį paskelbė apie savo sprendimą atnaujinti urano sodrinimą piečiau Teherano esančiame požeminiame objekte, šiitiškai respublikai dar labiau tolstant nuo ant žlugimo slenksčio atsidūrusios 2015 metų sutarties su galingosiomis valstybėmis.

Pažadas nebesodrinti urano Fordo komplekse buvo vienas pagrindinių Irano branduolinės veiklos apribojimų, kurių prieš ketverius metus sutiko laikytis Teheranas mainais į tarptautinių sankcijų panaikinimą.

Tačiau Vašingtonui pernai gegužę vienašališkai pasitraukus iš branduolinės sutarties ir grąžinus skaudžias sankcijas šiitiškai respublikai, Teheranas buvo paskatintas palaipsniui atsisakyti vykdyti savo įsipareigojimus.

Urano sodrinimas pradedamas kitą dieną po Teherano nustatyto galutinio termino likusioms sandorio signatarėms – Jungtinei Karalystei, Kinijai, Prancūzijai, Vokietijai ir Rusijai – sukurti mechanizmą, kuris leistų užsienio bendrovėms toliau prekiauti su Iranu apeinant Vašingtono baudžiamąsias priemones.

Šis žingsnis yra jau ketvirtas kartas, kai Iranas mažina savo įsipareigojimus pagal vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (JCPOA), reaguodamas į JAV pasitraukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius