Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Irano generolas Q.Soleimani antradienį bus palaidotas gimtajame mieste

Įtakingas Irano pajėgų vadas Qasemas Soleimani antradienį bus palaidotas savo gimtajame mieste Kermane po tris dienas keliose šalies vietose vyksiančių ceremonijų, pranešė šalies Revoliucinė gvardija.
Gedintys iraniečiai Teherane
Gedintys iraniečiai Teherane / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV kariuomenė nukovė Q.Soleimani per penktadienį netoli Bagdado tarptautinio oro uosto įvykdytą antskrydį, pribloškusį šiitišką respubliką ir pakursčiusį būgštavimus dėl naujo karo Artimuosiuose Rytuose.

Irano aukščiausias lyderis ajatola Ali Khamenei nedelsdamas pažadėjo „žiauriai atkeršyti“ už jo nužudymą ir paskelbė trijų dienų gedulą.

Planuojama, kad šeštadienį vakare Q.Soleimani kūnas bus parskraidintas į Teheraną, o kitą dieną – nugabentas į šiitų šventąjį miestą Mašhadą, kur bus surengta ceremonija prie Imamo Rezos šventyklos, rašoma vėlai penktadienį Gvardijos tinklapyje paskelbtame pareiškime.

„Ceremonija vyks Teherane pirmadienio rytą, o paskui švarus šio liaudies ir valstybės kario kūnas bus palaidotas Kermane antradienio rytą“, – priduriama jame.

Viena grupė studentų taip pat paskelbė, kad šeštadienį Q.Soleimani garbei surengs tylią demonstraciją Teherano universitete ir kad vėliau nuvyks į sostinės Mehrabado oro uostą, kur bus atgabenti palaikai.

Generolas, žuvęs eidamas 63-uosius metus, buvo vienas populiariausių Irano visuomeninių veikėjų.

Po tarnybos per 1980–1988 metų Irano ir Irako karą Q.Soleimani iškilo į Revoliucinės gvardijos vadovybę ir tapo Kudso pajėgų, atsakingų už operacijas užsienyje, vadu.

Pastaraisiais metais jis netikėtai tapo garsenybe Irane ir turėjo itin daug sekėjų socialiniame tinkle „Instagram“.

Dešimtys tūkstančių žmonių penktadienį išėjo į Teherano ir kitų Irano miestų gatves protestuoti prieš JAV ataką.

A.Khamenei ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani penktadienį atskirai aplankė Q.Soleimani šeimos narius jų namuose, ir pareiškė jiems užuojautą dėl generolo žūties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius