-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irano kalėjime mirusio aplinkosaugininko sūnus: šeimai buvo grasinama

Irano kalėjime mirusio iraniečių kilmės kanadiečio, garsaus aplinkosaugininko Kavouso Seyedo Emami sūnus trečiadienį vakare sakė, kad pareigūnai grasino jo šeimai ir kad savižudybę esą įrodanti filmuota medžiaga yra neįtikinanti.
 Kavousas Seyedas Emami
Kavousas Seyedas Emami / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Iranas Kanada Mirtis

Irano pareigūnai teigia, kad K.S.Emami praėjusią savaitę kalėjime nusižudė. Teherano vyriausiasis prokuroras apkaltino K.S.Emami priklausius Izraelio „Mosad“ ir JAV CŽV sukurtam šnipinėjimo tinklui.

63 metų profesorius K.S.Emami, kuris vadovavo savo įkurtai gamtosaugos organizacijai „Persian Wildlife Heritage Foundation“, antradienį buvo palaidotas Amamio kaime maždaug 40 km į šiaurę nuo Teherano.

Prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį sakė, kad suformavo ministrų komitetą aiškintis „nemalonių įvykių tam tikrose sulaikymo įstaigose“, pranešė pusiau oficiali naujienų agentūra ISNA.

K.S.Emami sūnus Raminas, garsus dainininkas, pasakojo, kad jo motinai apie vyro mirtį penktadienį buvo pranešta po tris valandas trukusio „tardymo ir grasinimo“.

Rajono teismas „iškvietė mano motiną neva susitikti su vyru“, savo interneto svetainėje rašė Raminas.

„Vietoje to jie ją tris valandas tardė ir jai grasino, o paskui paskelbė, kad jos vyras mirė, ir privertė pasirašyti popierių nekalbėti su žiniasklaida, – sakė jis. – Pareigūnai anksčiau skelbė panašius grasinimus pakenkti mano tėčiui ir privertė mus tylėti, kol jis buvo sulaikytas.“

R.Emami: „Galėjau tik matyti, kad mano tėtis nervinasi ir nerimauja. Jis nepanašus į save. Jis vaikšto po kamerą pirmyn ir atgal.“

Raminas Emami sakė, kad matė jo tėvo kameroje nufilmuotą medžiagą, kuri, pasak pareigūnų, įrodo tėvą nusižudžius.

„Nekalbėsiu apie skausmą pamačius šią medžiagą, bet pasakysiu, kad joje nėra nieko įtikinama. Pati mirtis nenufilmuota“, – sakė jis.

„Galėjau tik matyti, kad mano tėtis nervinasi ir nerimauja. Jis nepanašus į save. Jis vaikšto po kamerą pirmyn ir atgal“, – sakė Raminas ir pridūrė, kad tėvo „psichologinė būklė“ aiškiai „nebuvo gera“.

Matėsi, kaip tėvas įeina į kitą patalpą, kurią pareigūnai vadina vonios kambariu.

„Po septynių valandų iš to kambario išnešamas lavonas. Advokato prašymas pamatyti kamerą buvo atmestas. Iš karto pateikėme skundą“, – rašė Raminas.

Skrodimas

Šeimai buvo pasakyta, kad buvo atliktas skrodimas ir kad jo išvados paaiškės po 4–6 savaičių.

Raminas Emami tvirtino, kad yra vienintelis šeimos narys, matęs kameroje nufilmuotą medžiagą, ir atmetė teismų pareigūno teiginį, kad jo dėdė matė medžiagą, sutiko su savižudybės versija ir atšaukė skrodimą.

A.J.Dolatabadi: „Kai jam buvo parodyti dokumentai ir tyrimo rezultatai, jis paprašė laiko prieš atsakydamas tyrėjams.“

K S.Emami buvo suimtas sausio 24 dieną drauge su septyniais kolegomis, jo nevyriausybinės organizacijos nariais.

Teherano prokuroras Abbasas Jafari Dolatabadi trečiadienį sakė, jog skrodimas parodė, kad K.S.Emami nusižudė.

„Kai jam buvo parodyti dokumentai ir tyrimo rezultatai, jis paprašė laiko prieš atsakydamas tyrėjams“, – su teismų sistema susijusiai naujienų agentūrai „Mizanonline“ sakė A.J.Dolatabadi.

„Jis nusprendė nusižudyti. Tai įvyko ne dėl priežiūros trūkumo“, – sakė prokuroras.

Anksčiau A.J.Dolatabadi sakė, kad organizacija „Persian Wildlife Heritage Foundation“ buvo įkurta „maždaug prieš dešimtmetį“ kaip priedanga siekiant rinkti „informaciją iš opių ir itin svarbių šalies centrų, įskaitant raketų bazes“.

„Šio tinklo nariai prisidengdami aplinkos stebėjimu įrengė kameras strategiškai svarbiuose rajonuose ir ... stebėjo su raketomis susijusią šalies veiklą“, – antradienį teigė prokuroras.

Vienas pagrindinių minimos nevyriausybinės organizacijos projektų buvo stebėti nykstančius gepardus. Vykdydama projektą organizacija veikė didelėse Semnano provincijos, kur yra karinių objektų ir raketų bandymų poligonų, dalyse.

A.Dolatabadi sakė, kad pagrindinis finansinis rėmėjas buvo Irano, Didžiosios Britanijos ir Amerikos pilietis „M.T.“. Galbūt tai užuomina apie turtingą verslininką, minimos nevyriausybinės organizacijos valdybos narį Moradą Tahbazą, kuris yra tarp praėjusį mėnesį areštuotų asmenų.

Iranas nepripažįsta dvigubos ar trigubos pilietybės ir visus tokius asmenis laiko iraniečiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius