-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano konservatoriai stiprina pozicijas vienoje aukščiausių priežiūros institucijų

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pirmadienį paskelbė apie naujo, konservatyvaus vienos aukščiausių priežiūros institucijų vadovo paskyrimą, o buvęs prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, nepaisant virtinės kontroversijų, išlaikė joje savo vietą.
Ajatola Ali Khamenei
Ajatola Ali Khamenei / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvusio teismų sistemos vadovo ajatolos Mahmoudo Hashemi Shahroudi paskyrimas Politinio tikslingumo nustatymo tarybos vadovu reiškia, kad Irano konservatoriai sustiprino savo pozicijas šioje svarbioje institucijoje, nors pastaruoju metu rinkimuose sekėsi reformų šalininkams.

Politinio tikslingumo nustatymo taryba atlieka labai svarbų vaidmenį formuojant politiką ir sprendžiant ginčus tarp skirtingų galios centrų. Daug metų jai pirmininkavo Akbaras Hashemi Rafsanjani, vienas pagrindinių Islamo revoliucijos veikėjų.

A.H.Rafsanjani stengdavosi rasti vidurį tarp Irano griežtosios linijos ir reformų šalininkų, bet jam sausį mirus konservatoriai gavo progą įtvirtinti savo įtaką.

68 metų M.H.Shahroudi, dešimtmetį vadovavęs teismų sistemai, anksčiau buvo vadinamas galimu A.Khamenei įpėdiniu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas

Tarp naujųjų 44 Tarybos narių, paskirtų penkeriems metams, yra griežtosios linijos besilaikantis dvasininkas Ebrahimas Raisi ir kadenciją baigiantis Teherano meras Mohammadas Bagheras Ghalibafas. Abu šiuos veikėjus gegužę vykusiuose prezidento rinkimuose įveikė nuosaikių pažiūrų valstybės Hassanas Rouhani.

Galbūt labiausiai stebina, kad Taryboje toliau dirbs M.Ahmadinejadas –griežtosios linijos šalininkas, dėl prieštaringai vertinamo populistinio prezidentavimo 2005–2013 metais galiausiai netekęs isteblišmento malonės. M.Ahmadinejadui buvo uždrausta dalyvauti šių metų gegužės rinkimuose, o pastarosiomis savaitėmis jam buvo iškeltos kelios bylos dėl korupcijos.

Reformų šalininkų frakcijos parlamente vadovas Mohammadas Reza Arefas yra tarp nedaugelio į Tarybą įtrauktų progresyviųjų veikėjų. Ši stovykla nebus gausiai atstovaujama Taryboje, bet ji sėkmingai pasirodė 2016 metų parlamento rinkimuose ir labai prisidėjo prie H.Rouhani perrinkimo gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius