-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano lyderis: priešai bando sėti nesantaiką tarp Teherano ir Bagdado

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pareiškė, kad „priešai“ bando įvaryti pleištą tarp Teherano ir Bagdado.
Irakas
Irakas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ajatola tai pareiškė pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ komentuodamas pastarųjų dienų neramumus kaimyniniame Irake.

“#Iranas ir #Irakas yra dvi šalys, kurių širdys ir sielos persipynusios... Priešai bando dėti nesantaiką, tačiau jiems nepavyks ir jų sąmokslas žlugs“, – sakė A.Khamenei, kurio žodžiai cituojami jo biuro oficialioje tviterio paskyroje.

Valstybinė naujienų agentūra IRNA nurodė, kad aukščiausiasis šalies lyderis taip reagavo į smurtą Irake, kur nuo praėjusio antradienio per antivyriausybinius protestus jau žuvo per 100 žmonių.

Pastarąją protestų bangą išprovokavo ilgą laiką visuomenėje tvenkęsis pyktis dėl nuolatinių elektros ir vandens tiekimo sutrikimų bei valdžios korupcijos.

Irako pareigūnai dėl protestuotojų žūties kaltino „diversantus“ ir „snaiperius“.

Iranas paragino savo piliečius, planuojančius vykti piligriminės kelionės į Iraką, atsisakyti šių planų dėl pastarojo smurto proveržio.

Iraną ir Iraką sieja glaudūs, bet sudėtingi ryšiai. 1980–1988 metais šalys buvo įsitraukusios į kruviną tarpusavio karą, o po 2003 metais surengtos JAV vadovautos invazijos, per kurią buvo nuversta diktatoriaus Saddamo Husseino vyriausybė, Teherano įtaka Bagdade smarkiai išaugo.

Pripažino suklydę

Tuo tarpu Irako kariškiai pirmadienį pripažino, kad praėjusią naktį viename sostinės rajonų, kur po masinio protesto kilo 13 gyvybių nusinešę susirėmimai, buvo panaudota „perteklinė jėga“.

„Buvo panaudota perteklinė jėga, neatitinkanti kovos taisyklių, ir mes pradėjome traukti atsakomybėn vadovavusius karininkus, kurie įvykdė šiuos neteisingus veiksmus“, – sakoma kariškių pareiškime.

Tai pirmas kartas nuo protestų pradžios antradienį, kai saugumo pajėgos pripažino naudojusios neproporcingas priemones, protestuotojams tvirtinant, kad tiesiai į juos šaudoma kovinėmis kulkomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Bagdade
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Bagdade

Sadro miestu vadinamame Bagdado rytiniame rajone, kuris yra tankiai apgyvendintas ir kur saugumo pajėgos pasirodo retai, praėjusią naktį per naujus susirėmimus žuvo 13 protestuotojų, pranešė medikai ir saugumo šaltiniai.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose vaizdo įrašuose matyti gatvėse liepsnojančios padangos ir girdisi intensyvus šaudymas.

Pirmadienį ryte žurnalistams išplatintame pareiškime Irako kariuomenė nurodė, jog premjeras Adelis Abdel Mahdi įsakė „visiems armijos daliniams pasitraukti iš Sadro miesto, kad juos galėtų pakeisti federalinės policijos daliniai“.

Premjeras paragino visas pajėgas laikytis „kovos taisyklių“, priduriama pareiškime.

Praėjusią savaitę vienintelį kartą kreipdamasis į protestuotojus A.Abdel Mahdi tvirtino, kad saugumo pajėgos demonstrantų atžvilgiu veikė „pagal tarptautinius standartus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius