-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano lyderis pripažino, kad iš sulaikytų Graikijos tanklaivių išpumpuota naftos

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei šeštadienį pripažino, kad šiitiška respublika išpumpavo naftos iš dviejų Graikijos tanklaivių, užimtų per reidus Persijos įlankoje.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tanklaivių krovinys buvo konfiskuotas atsakant į Graikijos vaidmenį JAV prašymu areštuojant naftą, gabentą vieno su Rusijos vėliava plaukiojančio laivo, kuris tą pačią savaitę buvo sulaikytas Viduržemio jūroje dėl Vašingtono taikomų griežtų sankcijų šiitiškai respublikai pažeidimo.

„Jie vagia iranietišką naftą prie Graikijos pakrantės, o tuomet mūsų drąsūs vyrai, nebijantys mirties, atsako ir sulaiko priešo naftos tanklaivį“, – A.Khamenei pareiškė beveik per 1,5 val. trukmės kalbą Irano Islamo Respublikos įkūrėjo ajatolos Ruhollah Khomeini mirties 80-osioms metinėms paminėti.

„Tačiau jie naudojasi savo žiniasklaidos imperija ir plačia propaganda, kad apkaltintų Iraną piratavimu, – tęsė A.Khamenei. – Kas yra piratas? Jūs pavogėt mūsų naftą – mes ją susigrąžinome iš jūsų. Susigrąžinti pavogtą nuosavybę nevadinama vagyste.“

Atėnai anksčiau šią savaitę pasmerkė Teherano įvykdytą laivų sulaikymą, pareiškę, kad tokie veiksmai „prilygsta piratavimui“. Graikija taip pat paragino savo piliečius vengti kelionių į Iraną.

Revoliucinė gvardija – Irano kariuomenės ideologinė dalis – teigė, kad tanklaivius gegužės 27 dieną sulaikė „dėl pažeidimų“, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Graikija nurodė, kad vienas iš tanklaivių plaukiojo tarptautiniuose vandenyse, o antrasis sulaikymo metu buvo netoli Irano krantų.

Pasak Atėnų, Irano karinio jūrų laivyno sraigtasparniai abiejuose tanklaiviuose išlaipino ginkluotus asmenis.

Šių veiksmų imtasi praėjus kelioms dienoms po to, kai Atėnai patvirtino, kad perduos Jungtinėms Valstijoms iranietišką naftą iš Graikijos sulaikyto tanklaivio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius