Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano pajėgos Kurdistane nušovė mažiausiai 3 protestuotojus

Irano saugumo pajėgos šeštadienį per protestus vakarinėje Kurdistano provincijoje, kuriuos išprovokavo Mahsos Amini mirtis, nušovė mažiausiai tris žmones, pranešė žmogaus teisių grupė.
Laikraštis su Mahsos Amini portretu
Laikraštis su Mahsos Amini portretu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Protestas

Ajatolos Ali Khamenei vadovaujama šalies klerikalinė vadovybė susiduria su didžiausiu iššūkiu nuo 1979 metų Islamo revoliucijos laikų, nes po rugsėjo 16 dieną įvykusios M.Amini mirties jau du mėnesius vyksta demonstracijos, per kurias dažnai prasiveržia smurtas.

Atsakydama į protestus, valdžia ėmėsi represijų, per kuriasm Osle įsikūrusios Irano žmogaus teisių grupės „Iran Human Rights“ (IHR) teigimu, žuvo mažiausiai 378 protestuotojai, įskaitant 47 vaikus, keli asmenys jau nuteisti mirties bausme, o daugiau kaip 15 000 – suimta.

Norvegijoje įsikūrusi grupė „Hengaw“, stebinti teisių pažeidimus kurdų teritorijose, šeštadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad „vyriausybės represinės pajėgos atidengė ugnį į protestuotojus Divanderės mieste ir nužudė mažiausiai tris civilius“.

Šeštadienį IHR pranešė, kad 123 protestuotojai nužudyti Sistano ir Beludžistano provincijoje, esančioje prie pietrytinės sienos su Pakistanu, po 40 – M.Amini gimtojoje Kurdistano provincijoje bei Teherano regione, o dar 39 – Vakarų Azerbaidžano provincijoje.

22 metų kurdų kilmės iranietė M.Amini mirė praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė liūdnai pagarsėjusi moralės policija dėl įtariamo šiitiškoje respublikoje galiojančio privalomo hidžabo dėvėjimo įstatymo pažeidimo.

Iranas savo ruožtu kritikuoja tarptautinės bendruomenės „tylą“ dėl protestų.

Teheranas apkaltino savo užsienio priešus, įskaitant Jungtinę Karalystę, Izraelį ir Jungtines Valstijas, neramumų kurstymu.

Šeštadienį Irano užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „užsienio chaoso ir smurto Irane skatintojai sąmoningai tyli, kai keliuose Irano miestuose vykdomos teroristinės operacijos“.

„Tarptautinės bendruomenės ir tarptautinių asamblėjų pareiga yra pasmerkti pastarojo meto teroro aktus Irane ir nesuteikti saugaus prieglobsčio ekstremistams“, – sakoma jos pareiškime.

IHR įspėjo, kad prieš kitą savaitę vyksiantį Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos posėdį režimas rengia „melo skleidimo kampaniją“.

„Priskirdami protestuotojų nužudymą teroristinėms grupuotėms, tokioms kaip „Daesh“, jie siekia dviejų tikslų“, – sakė IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“.

„Jie nori tuo pasinaudoti kaip pretekstu plačiau naudoti kovinius šaudmenis, – sakė jis AFP. – Jie taip pat nori daryti įtaką šalims JT Žmogaus teisių taryboje, lapkričio 25 dieną susirinksiančioje į specialią sesiją, kurioje bus svarstomas nepriklausomo tyrimo ir atskaitomybės mechanizmo sukūrimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius