Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano pareigūnai nesuteikė vilčių, kad greit paleis sulaikytą JAV žurnalistą

Iranas tikisi, kad šalyje įkalinto amerikiečių žurnalisto problemą galima išspręsti, bet tai yra teismų reikalas, trečiadienį pareiškė užsienio reikalų ministras.
„The Washington Post“ redakcijos pastatas
„The Washington Post“ redakcijos pastatas / Danielio X. O'Neilo/Wikimedia.org nuotr.

Jasonui Rezaianui, kuris yra laikraščio „The Washington Post“ Teherano skyriaus vadovas ir turi dvigubą JAV ir Irano pilietybę, kaltinimai buvo pateikti gruodžio pradžioje po ilgų procedūrų.

Tačiau kokie konkretūs kaltinimai buvo pateikti iki šiol nežinoma, nurodo „The Washington Post“, taip pat nežinoma ir kito kaltinamojo pasirodymo teisme data.

Kokie konkretūs kaltinimai buvo pateikti iki šiol nežinoma, nurodo „The Washington Post“, taip pat nežinoma ir kito kaltinamojo pasirodymo teisme data.

„Vyriausybė teikia visokeriopą pagalbą. Tai teisėjų reikalas“, – sakė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifass žurnalistams, laukdamas susitikimo su amerikiečių kolega Johnu Kerry viename Ženevos viešbučių.

„Turėsime palaukti, kol teisėjai pasistūmės į priekį, bet mes stengsimės suteikti visą įmanomą pagalbą“, – kalbėjo jis.

38 metų J.Rezaianas buvo suimtas liepą kartu su žmona Yeganeh Salehi, kuri vėliau spalį buvo paliesta už užstatą. Irano pareigūnai pranešė, kad žurnalisto sulaikymas pratęsiamas iki 60 parų.

J.Kerry sakė esąs „sugniuždytas“ to, kaip nagrinėjama J.Rezaiano byla, ir pareiškė, jog Iranas nepaiso įstatymų, neleisdamas žurnalistui susisiekti su advokatu.Jis paragino Irano pareigūnus atmesti kaltinimus ir „nedelsiant jį paleisti“.

„Jungtinės Valstijos yra labai nusivylusios ir susirūpinusios dėl pranešimų, kad Irano teismai apkaltino „Washington Post“ žurnalistą Jasoną Rezaianą, nepateikę konkrečių kaltinimų, ir kad teisėjas nepatenkino jo prašymo paleisti už užstatą“, – J.Kerry sakė gruodį.

Tačiau M.J.Zarifas trečiadienį nesuteikė vilčių, kad J.Rezaianas bus greitai paleistas.„Mes tikimės, kad šią problemą galima išspręsti. Tačiau, deja, yra klausimų – teisinių klausimų, kuriuos turi spręsti teisėjai“, – pareiškė jis.

M.J. Zarifas taip pat aiškiai atskyrė šią ir JAV jūrų pėstininko Amiro Hekmati, kuris kalinamas Irane nuo 2011 metų, bylas.

„Jis turi Irano pasą“, – sakė ministras, pridurdamas, kad „dvigubą pilietybę“ turintys piliečiai yra „kilmės šalies“ teisių objektai.

2011 metų rugpjūtį suimtą A.Hekmati Irano pareigūnai kaltina šnipinėjimu JAV Centrinei žvalgybos agentūrai. 2012 metais jam buvo skirta mirties bausmė, tačiau aukščiausias Irano teismas bausmę sušvelnino ir skyrė jam 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Jungtinės Valstijos antradienį paneigė pranešimus, kad pasiūlė Iranui apsikeisti kaliniais, siekdamos atgauti A.Hekmati mainais į JAV įkalintų iraniečių paleidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius