-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano parlamento rinkimų antrąjį ratą laimėjo prezidento Hassano Rouhani sąjungininkai

Reformų šalininkai ir nuosaikių pažiūrų politikai, palaikantys Irano prezidentą Hassaną Rouhani, laimėjo daugiausia vietų per antrąjį šalies parlamento rinkimų ratą, šeštadienį pranešė vietos žiniasklaida.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Neoficialūs ir negalutiniai rezultatai rodo, kad iš 68 vietų, dėl kurių buvo varžomasi, bent 33 atiteks H.Rouhani palaikančiam „Vilties sąrašui“, o konservatoriai gaus dar 21 mandatą.

Antrasis turas užbaigia naujojo 290 narių parlamento formavimą prieš jo darbo pradžią ateinantį penktadienį, nes per pirmąjį ratą vasario 26 dieną neišaiškėjo, kas užims 68 vietas.

Kaip nurodo konservatyviajam blokui artima naujienų agentūra „Fars“, 33 mandatai atiteks H.Rouhani sąjungininkams: 31 – reformų šalininkams, dar dvi – nuosaikiesiems. Tuo tarpu konservatyvioji koalicija laimėjo tik 21 vietą.

Likusios 14 vietų atiteks nepriklausomiems deputatams, sakoma pranešime.

Kita konservatyvios pakraipos naujienų agentūra „Tasnim“ nurodė, kad H.Rouhani sąjungininkai nuosaikieji ir reformų šalininkai gavo 35 vietas.

Tikimasi, kad oficialūs rezultatai bus paskelbti vėliau šeštadienį.

H.Rouhani sąjungininkai padarė didelę pažangą per pirmąjį rinkimų ratą vasario 26-ąją, kai rinkėjai užvėrė parlamento duris daugeliui konservatyvių pažiūrų veikėjų.

Penktadienį vykusio antrojo turo rezultatai lems, kuri stovykla įgis didžiausią įtaką, kai įstatymų leidėjai bus prisaikdinti ateinančią savaitę. Tuomet paaiškės, ar politiškai trapus kelias ribotų pokyčių link šiitiškos respublikos visuomenėje ir kultūroje bus atvertas, ar vėl užsivers.

Įtampą dėl šio balsavimo dramatiškai pabrėžė susišaudymas tarp besivaržančių politikų šalininkų vienoje pietinių provincijų. Per šį retą politinio smurto protrūkį buvo sužeisti keturi žmonės, sakė vienas saugumo pareigūnas.

Apie 17 mln. piliečių turėjo teisę balsuoti 55 miestuose ir miesteliuose. Teherane antrasis turas nevyko, nes „Vilties sąrašas“ susižėrė visus 30 sostinei priklausančių mandatų jau per pirmąjį ratą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius