-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano prezidentas apkaltino „samdinį“ Izraelį branduolinės programos mokslininko nužudymu

Irano prezidentas Hassanas Rouhani šeštadienį apkaltino Izraelį, kad šis veikia kaip Jungtinių Valstijų „samdinys“, ir apkaltino žydų valstybę iškilaus Teherano branduolinės programos mokslininko nužudymu per ankstesnę dieną įvykdytą išpuolį.
Mohsenas Fakhrizadeh
Mohsenas Fakhrizadeh / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ir vėl pasaulio arogancijos nedoros rankos, uzurpatorių sionistų režimui veikiant kaip samdiniui, buvo suteptos šios šalies sūnaus krauju“, – sakoma prezidento oficialiajame tinklalapyje paskelbtame pranešime su H.Rouhani komentaru apie mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudymą.

Irane įprasta „pasaulio arogancija“ vadinti Jungtines Valstijas.

M.Fakhrizadeh penktadienį buvo „sunkiai sužeistas“, užpuolikams apšaudžius jo automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano, pranešė Irano gynybos ministerija.

Pranešime sakoma, kad M.Fakhrizadeh, vadovavęs ministerijai pavaldžiai tyrimų ir inovacijų organizacijai, vėliau tapo „kankiniu“, medikams nesugebėjus jo atgaivinti.

H.Rouhani pažadėjo, kad M.Fakhrizadeh žūtis „nesutrikdys“ Irano mokslo pažangos, taip pat sakė, kad nužudymas atspindi Teherano priešų „silpnumą ir nesugebėjimą“ sustabdyti šiitiškos respublikos vystymosi.

Prezidentas pareiškė užuojautą „mokslo bendruomenei ir Irano revoliucinei liaudžiai“.

„Irano valstybė protingesnė ir nežengs į šio sionistų suregzto sąmokslo spąstus. Jie galvoja sukelsiantys chaosą, bet turėtų žinoti, kad mes perpratom jų kėslus ir kad jie nebus sėkmingi“, – kalbėdamas per televiziją sakė H.Rouhani.

Prezidentas pažadėjo, kad Iranas „nepaliks šio nusikalstamo akto neatsakyto“ ir kad atsakomųjų veiksmų bus imtasi „tinkamu laiku“.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei šeštadienį savo ruožtu paragino nubausti atsakinguosius už mokslininko nužudymą ir pridūrė, kad jo darbas turi būti tęsiamas.

A.Khamenei paragino „ištirti šį nusikaltimą ir neabejotinai nubausti vykdytojus bei atsakinguosius, taip pat tęsti šio kankinio mokslo ir technikos pastangas visose srityse, kuriose jis dirbo“, sakoma aukščiausiojo lyderio oficialiame tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Ajatola vadino M.Fakhrizadeh „prestižiniu branduolinių technologijų ir gynybos mokslininku, taip pat pabrėžė, kad jis buvo „nukankintas nusikaltėlių ir žiaurių samdinių rankomis“.

„Šis neprilygstamas mokslininkas atidavė savo brangią ir vertingą gyvybę Dievui dėl savo didžių ir tvarių mokslinių pastangų“, – rašoma A.Khamenei pareiškime.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas penktadienį sakė, kad esama „rimtų ženklų apie Izraelio vaidmenį“ nužudant M.Fakhrizadeh.

Jungtinės Valstijos 2008 metais paskelbė sankcijų M.Fakhrizadeh dėl „dalyvavimo veikloje ir sandoriuose, prisidėjusiuose prie Irano branduolinės programos vystymo“. Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu šį specialistą yra pavadinęs numanomos Irano branduolinių ginklų programos „tėvu“.

59 metų mokslininkas buvo nužudytas, kai važiavo automobiliu netoli Absardo miesto Teherano provincijos rytinėje Damavando apskrityje.

Dienraštis „The New York Times“ pranešė, kad vienas amerikietis pareigūnas ir du kiti žvalgybos pareigūnai patvirtino, jog šią ataką organizavo Izraelis, bet daugiau detalių nepateikė.

M.Fakhrizadeh buvo nužudytas likus mažiau nei dviem mėnesiams iki Joe Bideno prisaikdinimo JAV prezidentu.

J.Bidenas žada sugrįžti prie diplomatijos su Iranu ir atsisakyti ketverius metus prezidento Donaldo Trumpo vykdytos karingos politikos šios valstybės atžvilgiu. 2018 metais D.Trumpo administracija pasitraukė iš branduolinio susitarimo su Iranu ir sugrąžino skaudžias sankcijas Teheranui.

D.Trumpas tuo metu pareiškė, jog šis susitarimas, oficialiai vadinamas Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), nesuteikė pakankamų garantijų, kad Teheranas negalės pasigaminti branduolinių ginklų.

Iranas visuomet neigė, kad nori papildyti savo arsenalą tokiais ginklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius