-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano prezidentas H.Rouhani: neplanuojame jokios agresijos regione

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį pareiškė, kad jo šalis neketina imtis agresijos prieš savo kaimynes, tačiau toliau gamins visus ginklus, reikalingus jai apsiginti. 
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sakome pasauliui, kad gaminsime bet kokius mums reikalingus ginklus arba jų įsigysime. Nelaukėme ir nelauksime jūsų pastabų ar sutikimo“, – sakė prezidentas per karinį paradą Teherane, skirtą Kariuomenės dienai.

„Tačiau tuo pat metu skelbiame savo kaimynėms regione, kad neketiname imtis jokios agresijos prieš jus“, – pažymėjo H.Rouhani.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės reikalauja, kad šiitiška respublika apribotų savo balistinių raketų programą, tačiau Teheranas tvirtina, jog ji būtina šalies gynybiniams pajėgumams.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasina pasitraukti iš 2015 metais pasirašyto branduolinio susitarimo, pagal kurį buvo atšauktos Iranui taikytos sankcijos mainais į jo sutikimą apriboti savo branduolinę programą, jei iki kovo 12 dienos nebus įvesti nauji suvaržymai šiitiškos respublikos raketų programai ir kitoms sritims.

„Norime draugiškų ir broliškų santykių su mūsų kaimynėmis ir sakome joms, kad mūsų ginklai, įranga, raketos, lėktuvai ir tankai nėra skirti agresijai prieš jus. Jie skirti atgrasymui“, – sakė H.Rouhani.

„Vienintelis būdas spręsti problemas yra politinės derybos ir taikus elgesys“, – pridūrė jis.

Irano priešininkė regione Saudo Arabija kaltina Teheraną, esą šis siekia įtvirtinti savo dominavimą Artimuosiuose Rytuose plėsdamas jam lojalias pajėgas tokios šalyse, kaip Sirija, Irakas ir Libanas.

Iranas savo ruožtu tvirtina, kad šios pajėgos veikia su tų šalių vyriausybių leidimu ir prisideda prie kovos su džihadistų grupuotėmis.

H.Rouhani neužsiminė apie Izraelį, kurį Teheranas laiko „nelegitimiu režimu“ ir kurio subyrėjimas yra svarbiausias Irano dvasinių lyderių prioritetas.

Izraelis ne kartą reiškė susirūpinimą dėl prie jo sienų telkiamų Irano pajėgų ir neseniai iš oro atakavo iraniečių pozicijas Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius