Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Irano prezidentas Hassanas Rouhani – nuosaikus dvasininkas, žadantis glaudesnius ryšius su tarptautine bendrija

Barzdotas Irano dvasininkas Hassanas Rouhani, tapęs prezidento rinkimų lyderiu, o šeštadienio vakarą paskelbtas ir rinkimų nugalėtoju, yra nuosaikių pažiūrų veikėjas, žadantis glaudesnius ryšius su pasaulio galiūnėmis ir tikintis, kad bus sušvelnintos šalies ekonomiką žlugdančios sankcijos.
Hassanas Rouhani, kandidatas į Irano prezidentus
Hassanas Rouhani, naujasis Irano prezidentas / „Scanpix“ nuotr.

Jau dabar aišku, kad H.Rouhani surinko daugiau nei 50,6 proc.rinkėjų balsų.

Politikas, kuris vadovavo savo šalies delegacijai derybose dėl Irano branduolinės programos šio amžiaus pradžioje, kai prezidento postas priklausė reformoms palankiam Mohammadui Khatami, dažnai kritikuodavo kadenciją baigiantį šalies vadovą Mahmoudą Ahmadinejadą, kaltindamas jį be reikalo susipriešinus su tarptautine bendruomene.

64 metų H.Rouhani sakė, kad jo šalis „nepasiduos“ Vakarų šalių reikalavimams derybose dėl prieštaringai vertinamos branduolinės programos, tačiau žadėjo laikytis konstruktyvaus, o ne avantiūristinio požiūrio.

„Žengiau į priekį, kad išgelbėčiau Irano ekonomiką ir kurčiau konstruktyvius ryšius su pasauliu, vadovaujant išmintimi ir viltimi“, – jis pareiškė skelbdamas savo sprendimą kandidatuoti.

64 metų H.Rouhani sakė, kad jo šalis „nepasiduos“ Vakarų šalių reikalavimams derybose dėl  branduolinės programos.

H.Rouhani žadėjo atkurti diplomatinius ryšius su pagrindiniu Teherano priešininku Vašingtonu; jie nutrūko 1979 metais, kai islamistai studentai užgrobė JAV ambasadą.

Šis kandidatas taip pat žadėjo, kad jo administracija „netoleruos moterų diskriminacijos“.

Vedęs ir keturis vaikus turintis H.Rouhani turi teisės daktaro laipsnį, kurį įgijo apgynęs disertaciją Glazgo Kaledonijos universitete Škotijoje, nurodoma jo oficialiame gyvenimo aprašyme.

Jis gimė kaip Hassanas Feridonas 1948 metais Sorchės mieste Semnano provincijoje, į pietryčius nuo Teherano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius