Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 15 /15:29

Irano prezidentas Hassanas Rouhani: „Susitarimas – Irano pergalė“

Branduolinis susitarimas, kurį Iranas sudarė su galingosiomis pasaulio valstybėmis, yra šiitiškos respublikos politinė pergalė, trečiadienį pareiškė jos prezidentas Hassanas Rouhani.
Irano prezidentas Hassanas Rouhani
Irano prezidentas Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis taip pat pabrėžė, kad šis susitarimas reiškia, jog Iranas daugiau nebebus laikomas tarptautine grėsme.

„Niekas negali sakyti, kad Iranas pasidavė“, – sakė H.Rouhani per vyriausybės posėdį, kurį transliavo valstybinė televizija.

„Šis susitarimas yra teisėta, techninė ir politinė Irano pergalė. Tai pasiekimas, kuris reiškia, kad Iranas daugiau nebebus vadinamas pasaulio grėsme“, – pabrėžė prezidentas.

Irano spauda džiūgauja

Irano spauda sveikina naują erą be Vakarų sankcijų, Teheranui pasiekus sunkiai iškovotą susitarimą su galingosiomis pasaulio valstybėmis, nors skeptiškai nusiteikę konservatyvieji laikraščiai perspėja dėl sutarties įgyvendinimo išbandymų.

„Pasaulis pasikeitė“, – skelbia antraštė reformistų dienraštyje „Etemad“, kuris antradienį pasiektą Irano susitarimą su šešiomis pasaulio galiomis pavadino „2015 metų liepos 14 dienos diplomatine revoliucija“. „Financial Asia“ po pavadinimu parašė vieną žodį „Susitarimas“.

Pagal susitarimą Iranui bus panaikintos Vakarų ir Jungtinių Tautų sankcijos, varžiusios jo ekonomiką, manais už jo diplomatinių ambicijų apribojimą mažiausiai 10 metų laikotarpiui. Finansinis dienraštis „Donyaye Eqtesad“ paskelbė, kad Iranas „įžengė į posankcijinį amžių“.

„Irano apgultis pralaužta“, – skelbia antraštė nuosaikiajame dienraštyje „Ghanoon“.

Kitas reformistų dienraštis „Ebtekar“ išaukštino šios sutarties architektą užsienio reikalų ministrą Mohammadą Javadą Zarifą, kuris pirmajame puslapyje išspausdintame fotomontaže yra sulyginamas su nacionaliniu didvyriu Mohammadu Mossadeghu.

Demokratiškai išrinktas ministras pirmininkas M.Mossadeghas, kuris nacionalizavo Irano naftos pramonę, buvo nuverstas per 1953 metais Londono ir Vašingtono surengtą perversmą, kurį lydėjo dešimtmečiai autokratinio režimo.

Kritiškai susitarimą vertino tik konservatyvieji laikraščiai, kurie buvo neigiamai nusiteikę viso ilgus mėnesius trukusio derybų proceso metu.

„Kayhan“ pareiškė, jog skirtingos sutarties sąlygų interpretacijos, kurias pateikė Irano prezidentas Hassanas Rouhani ir jo JAV kolega Barackas Obama, kelia klausimų, dėl ko iš tiesų buvo susitarta.

Dar konservatyvesnis laikraščio varžovas „Vatan-e-Ermooz“ taip pat išliko skeptiškas, publikavęs straipsnį su antrašte „Laukia įgyvendinimas“

„Didelis tokių dokumentų iššūkis atsiranda juos įgyvendinant“, – perspėjo laikraštis savo vedamajame.

„Posutartinės stadijos JAV tikslai nebūtinai yra tie, kurie yra nurodomi branduoliniame susitarime“, – rašė jis.

Irakas giria sprendimą

 Irano susitarimas su pasaulio galingosiomis valstybėmis dėl jo branduolinės programos yra bendros valios nugalėti „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų grupuotę ženklas, trečiadienį pareiškė Irako premjeras Haideras al Abadi.

„Daesh“ grupuotė siekia įtraukti mūsų regioną į nuolatinį konfliktą“, – pažymėjo H.Abadi socialiniame tinkle, vartodamas kitą grupuotės, užėmusios dideles Irako ir kaimyninės Sirijos teritorijas, akronimą.

„Irano susitarimas išreiškia bendrą valią įvesti taiką ir saugumą šiame regione“, – sakė premjeras.

Antradienį Iranas ir Jungtinių Valstijų vadovaujamos galingosios pasaulio valstybės Vienoje pasiekė istorinį susitarimą, užtikrinantį, kad Teheranas nepasigamins branduolinio ginklo ir mažinantį šiitiškos respublikos tarptautinę izoliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius