Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano prezidentas neigia prašęs pridengti Veneros skulptūrą

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį patikino neprašęs pridengti klasikinių skulptūrų viename Romos muziejuje, kuriame lankėsi kartu su Italijos premjeru Matteo Renzi.
Viena iš skulptūrų, kurią italai uždengė vizito metu
Viena iš skulptūrų, kurią italai uždengė vizito metu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šypsodamasis H.Rouhani žurnalistams sakė, kad „nekontaktavo šiuo klausimu“ su italų pareigūnais.

„Žinau, kad italai yra labai svetingi, tauta, kuri siekia, kad svečių viešnagė būtų kuo malonesnė. Dėkoju jiems už tai“, – pridūrė jis.

Antradienį H.Rouhani ir M.Renzi sakė kalbas Romos Kapitolijaus muziejuje, kuriame eksponuojama didžiulė raito Romos imperatoriaus Marko Aurelijaus statula, įamžinta daugelyje to renginio nuotraukų.

Tačiau nuogas figūras vaizduojančios statulos, tarp jų garsioji II a. pr. Kr. sukurta vadinamoji Kapitolijaus Venera, buvo laikinai uždengtos faneros plokštėmis, saugantis, kad nepatektų į fotografų objektyvus arba H.Rouhani į akis.

Muziejuje svečią lydėjęs Italijos kultūros ministras Dario Franceschini tokį klasikos šedevrų slėpimą pavadino „nesuvokiamu“.

Muziejuje svečią lydėjęs Italijos kultūros ministras Dario Franceschini tokį klasikos šedevrų slėpimą pavadino „nesuvokiamu“.

Jis patikino, kad nei H.Rouhani, nei jis iš anksto nežinojo apie šį sprendimą.

Italijos žiniasklaida trečiadienį dėl „perdėto stropumo“ kaltino pareigūnus, atsakingus už protokolą per garbingų užsienio svečių vizitus.

Šaltiniai Romos merijoje, kuri valdo šį muziejų, žurnalistus patikino, kad savivaldybė neprisidėjo prie šio sprendimo priėmimo.

Meno kūrinių uždangstymas buvo ne vienintelis Italijos rūpestis, siekiant užtikrinti sklandų Irano vadovo vizitą šalyje.

Kadangi H.Rouhani atsisako dalyvauti bet kokiuose oficialiuose pietuose ar vakarienėse, kuriose yra patiekiamas alkoholis, per jo pietus su prezidentu Sergio Mattarella ir vakarienę su M.Renzi vyną teko išbraukti iš meniu.

Anot žiniasklaidos, Prancūzija neketina sekti italų pavyzdžiu, tad trečiadienį prasidėjusiai H.Rouhani viešnagei Paryžiuje besiruošę protokolo pareigūnai buvo priversti sukti galvas.

H.Rouhani trečiadienį atvyko į Paryžių – pirmą kartą per 17 metų Irano lyderis lankosi Prancūzijoje, išsiruošęs į kelionę po Europą po naująją erą santykiuose atvėrusios sutarties branduolinių technologijų srityje.

Prancūzijos prezidentūroje svečią sutiks prezidentas Francois Hollande'as.

Prieš tai H.Rouhani jau dalyvavo susitikime su Prancūzijos ekonomikos ministru Emmanueliu Macronu ir Prancūzijos įmonių judėjimo (MEDEF) prezidentu Pierre'u Gattazu, užsienio reikalų ministru Laurent'u Fabiusu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius