-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irano prezidentas nori stipresnių ryšių su Kataru

Irano prezidentas Hassanas Rouhani sekmadienį pareiškė, kad jo šalis nori stiprinti ryšius su Kataru, ir atmetė Saudo Arabijos vadovaujamą blokadą šiam Persijos įlankos regiono emyratui.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Iranas laikosi politikos vis labiau plėtoti savo santykius su Doha“, – telefonu kalbėdamasis su Kataro emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani sakė H.Rouhani, nurodoma prezidento interneto svetainėje.

„Teheranas palaiko Kataro žmones ir vyriausybę, ir mes manome, kad spaudimas, grasinimai ir sankcijos nėra geras atsakymas“ sprendžiant problemas tarp regiono šalių, pridūrė H.Rouhani.

Kelios šalys, tarp jų Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas, birželio 5 dieną paskelbė sustabdančios visus ryšius su Kataru ir apkaltino jį parama ekstremistinėms grupuotėms. Doha šiuos kaltinimus neigia.

Šios šalys taip pat uždarė savo oro erdvę Kataro vežėjams ir blokavo vienintelę emyrato sausumos sieną, kuri yra gyvybiškai svarbi maisto importui.

Šiitų dominuojamas Iranas, nesutaikomas sunitų valdomos Saudo Arabijos priešininkas, įsikišo nugabendamas į Katarą tonas vaisių ir daržovių.

„Ekonominė pagalba Katarui ir ryšių plėtojimas, ypač privačiuose abiejų šalių sektoriuose, galėtų būti bendras tikslas“, – sekmadienį sakė H.Rouhani.

Saudo Arabija ir jos sąjungininkės, tarp jų Egiptas, pareikalavo, kad Kataras įvykdytų 13-a reikalavimų, kurie esą skirti kovai su ekstremizmu ir terorizmu. Mainais buvo pažadėta užbaigti beveik tris savaites trunkančią diplomatinę ir prekybinę Kataro „blokadą“.

Tačiau Doha šeštadienį šiuos reikalavimus, įskaitant televizijos „al Jazeera“ uždarymą ir ryšių su Teheranu silpninimą, pavadino nerealiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius