Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Irano prezidentas: pasaulis nebesutinka, kad JAV spręstų už jį

Irano prezidentas Hassanas Rouhanis pirmadienį atmetė JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo grasinimus sankcijomis ir pareiškė, jog pasaulis nebesutinka, kad Vašingtonas toliau už jį priimtų sprendimus. „Šiandien pasaulis nebesutinka, kad Jungtinės Valstijos spręstų už pasaulį. Šalys turi savo nepriklausomybę“, – sakoma H.Rouhani pranešime, kurį išplatino kelios Irano naujienų agentūros.
Hassanas Rouhanis
Hassanas Rouhanis / „Scanpix“ nuotr.

M.Pompeo anksčiau pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos didins finansinį spaudimą Iranui taikydamos „stipriausias sankcijas istorijoje“.

„Taikysime beprecedentį finansinį spaudimą Irano režimui. Lyderiai Teherane neturės jokių abejonių dėl mūsų rimtumo“, – sakė M.Pompeo savo pirmoje kalboje apie užsienio politiką nuo to laiko, kai buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas pradėjo vadovauti Valstybės departamentui.

„Sankcijų virtinė taps net skausmingesnė, jei režimas neatsisakys nepriimtino ir nevaisingo kelio, kurį jis pasirinko sau ir Irano žmonėms“, – savo kalboje konservatyviame viešosios politikos tyrimų centre „Heritage Foundation“ pabrėžė jis.

„Iranas daugiau niekada nebeturės visiškos laisvės dominuoti Artimuosiuose Rytuose“, – sakė sekretorius pristatydamas naująją Vašingtono strategiją Teherano atžvilgiu. Joje numatyta 12 griežtų sąlygų, kurios turi būti įgyvendintos, kad JAV imtųsi derėtis dėl bet kokio „naujo susitarimo“ su Iranu.

Pasak M. \Pompeo, jei Iranas laikysis šių sąlygų, įskaitant reikalavimą užbaigti savo balistinių raketų programą ir nebesikišti į Jemeno, Sirijos ir kitus regiono konfliktus, Vašingtonas atšauks sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius