-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irano prezidentas turi žydiškas šaknis

Su Izraeliu konfliktuojančio Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, ir pats nevengiantis antisemitinių pareiškimų, kaip paaiškėjo, turi žydiškas šaknis.
Mahmoudas Ahmadinejadas
Mahmoudas Ahmadinejadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ištyrus pernai kovą darytą nuotrauką, kurioje M.Ahmadinejadas laiko savo pasą, paaiškėjo, kad jo tėvų pavardė buvo Sabourjian (išvertus iš hebrajų kalbos – „drabužių audėjas“). Dokumente pažymima, jog jo tėvai pavardę pasikeitė, kai atsivertė į islamą. Pranešama, kad jų sūnui, dabartiniam Irano prezidentui, tuo metu buvo ketveri.

Žydiška Sabourjianų giminė yra kilusi iš Aradano – miesto, kuriame gimė ir M.Ahmadinejadas. Ši pavardė netgi įrašyta į sąrašą pavardžių, identifikuojančių Irano žydus.

Kiekviena šeima, atsivertusi į kitą religiją, priima ją smerkdama buvusiąją, – sakė A.Nourizadehas.Ekspertai teigia, jog žydiškos M.Ahmadinejado šaknys gali paaiškinti jo neapykantą žydams, kaip siekį nuslėpti savo šeimos praeitį, pranešė „The Daily Telegraph“.

„Šis aspektas labai daug pasako apie M.Ahmadinejadą. Kiekviena šeima, atsivertusi į kitą religiją, priima ją smerkdama buvusiąją. Sakydamas prieš Izraelį nukreiptus pareiškimus jis bando nuslėpti sąsajas su savo žydiška praeitimi. Jis jaučiasi pažeidžaimas“, – sakė Arabų ir iraniečių studijų centro atstovas Ali Nourizadehas.

Kitas Irano žydų ekspertas teigė, jog pavardės pabaiga „jian“ reiškia, kad jo šeima praktikavo tikėjimą.

M.Ahmadinejadas niekada neslėpė, kad jo šeima pasikeitė pavardę, kai persikėlė į Teheraną. Tačiau jis niekada neatskleidė, dėl kokių priežasčių pavardė buvo pakeista.

Irano prezidentas nuolat griežtai kritikuoja Izraelį ir net teigia, jog ši šalis neturėtų egzistuoti, be to, neigia Holokaustą.

Praėjusį mėnesį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje M.Ahmadinejadas pasmerkė Izraelio vykdomą „genocidą, barbarizmą ir rasizmą“. Po šių žodžių JAV, Didžiosios Britanijos ir dar kelių šalių diplomatai paliko salę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius