-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 22 /23:34

Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado kalba JT Generalinėje Asamblėjoje vėl sukėlė pasipiktinimą

JAV ir Europos Sąjungos valstybių delegacijos paliko Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos susitikimą, kai kalbą čia sakė Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas.
Mahmoudas Ahmadinejadas
Mahmoudas Ahmadinejadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.Ahmadinejadas JT Generalinėje Asamblėjoje kritikavo JAV, vadindamas šią valstybę „arogantiška jėga“, sakydamas, kad prieš visus, kas drįso abejoti holokaustu ar rugsėjo 11-osios atakomis, buvo naudojamos sankcijos ir karinė jėga.

Jis sakė, kad rugsėjo 11-osios atakose yra „užslėptų elementų“, bei kritikavo Osamos bin Ladeno nužudymą, sakydamas, jog „al Qaeda“ lyderis turėjo būti teisiamas.

Irano prezidentas dėl pasaulinės finansinės krizės kaltino JAV ir jos sąjungininkes, tačiau neįvardino, ką tiksliai turi omenyje. Jis taip pat ragino didžiąsais pasaulio valstybes sumokėti kompensacijas jų „okupuotoms valstybėms“.

„Jos oficialiai palaiko rasinę diskriminaciją. Jos silpnina šalis karinės intervencijos būdu ir griauna jų infrastruktūrą, kad pasinaudotų jų resursais ir padarytų valstybes labiau priklausomomis“, – taip Irano prezidentas apibūdino šių šalių veiksmus.

AFP/Scanpix nuotr./Kai kurių valstybių delegatai palieka JT Generalinę Asamblėją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kai kurių valstybių delegatai palieka JT Generalinę Asamblėją

JAV delegacijos JT atstovas spaudai Markas Kornablau sakė, kad M.Ahmadinejadas turėjo galimybę kalbėti apie Irano tautos laisvės siekį, tačiau vietoje to pasirinko „antisemtinius juodinimus bei niekingas konspiracijos teorijas.“

Pranešama, kad JAV diplomatas išklausė Irano prezidento kalbos tik iki vidurio, o vėliau paliko salę. Paskui jį Generalinę Asamblėją paliko ir Europos Sąjungos šalių atstovai. Tiesa,  M.Ahmadinejadui baigus kalbėti pasigirdo ir plojimų, skelbia „Sky News“.

Iki šiol nuo 2005 metų, kai tapo prezidentu, visi M.Ahmadinejado apsilankymai Asamblėjoje buvo skandalingi. Praėjusiais metais kalbėdamas susirinkusiesiems jis apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos pačios suorganizavo rugsėjo 11-osios išpuolius.

2009 metais maždaug dešimties šalių, tarp jų JAV ir Prancūzijos, delegacijos nusprendė palikti salę, protestuodamos prieš „neapykantos kupiną ir antisemitinę“ M.Ahmadinejado kalbą Asamblėjoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius