Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano sausumos siena su Irako Kurdistanu lieka atvira

Irano užsienio reikalų ministerija pirmadienį sakė, kad šalies siena su Irako Kurdistanu lieka atvira, nepaisant ten vykstančio referendumo dėl nepriklausomybės. Pranešimas skiriasi nuo ankstesnio šalies skelbimo šiuo klausimu.
Irako Kurdistane pirmadienį vyko referendumas dėl nepriklausomybės
Irako Kurdistane pirmadienį vyko referendumas dėl nepriklausomybės / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Irano sausumos pasienis su Irako Kurdistano regionu atviras“, – informuoja užsienio reikalų ministerija.

„Kol kas uždarytas tik oro erdvės riba tarp Irano ir šio regiono“, – sako ministerija.

Naujausias pranešimas prieštarauja ankstesnei informacijai, kurią paskelbė užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi, žurnalistams sakęs: „Irako vyriausybės prašymu uždarėme mūsų sausumos ir oro sienas“.

Iranas jau sekmadienį paskelbė, kad stabdo visus skrydžius į Irako Kurdistaną ir iš jo dėl ten vykstančio referendumo.

Balsavimas yra „neteisėtas“, sakė B.Ghasemis.

„Irano Islamo Respublika visapusiškai remia Irako centrinę vyriausybę“, – per pokalbį su Irako premjeru Haideru al Abadžiu sakė Irano prezidentas Hassanas Rouhani.

Referendumas vis tiek vyksta pirmadienį, nepaisant stipraus pasipriešinimo iš Bagdado ir kaimyninių valstybių, bei vakarų vyriausybių, tarp kurių yra ir JAV.

Iranas baiminasi, kad referendumas padrąsins separatistus jo paties kurdų regione. Teheranas praėjusią savaitę perspėjo, kad Kurdistano Irake nepriklausomybė reikštų galą visiems susitarimams dėl sienų ir saugumo.

Sekmadienį elitinė Irano Revoliucijos gvardija pradėjo karines pratybas prie sienos su Irako Kurdistanu.

Tokios pratybos čia rengiamos dažnai dėl nuolatinės kurdų separatistų keliamos grėsmės. Pastarieji nesiliauja per sieną puldinėję Irano saugumo pajėgas.

Tuo tarpu kai kuriuose Kirkuko rajonuose pirmadienį valdžia įvedė komendanto valandą, nuogąstaudama, kad vykstant Irako kurdų organizuojamam referendumui dėl nepriklausomybės, mieste gali kilti neramumų.

Miesto centre, arabų ir turkmėnų bendruomenių rajonuose „iki kol bus nurodyta kitaip skelbiama komendanto valanda, siekiant užtikrinti saugumą, stebėti situaciją ir apsaugoti Kirkuko gyventojus“, – AFP naujienų agentūrai sakė policijos pulkininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius