-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano žaidimai: paleido JAV jūreivius, bet panaudojo juos propagandai

Irano valstybinė televizija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame JAV karinio jūrų laivyno jūrininkas atsiprašo už įplaukimą į Irano teritorinius vandenis. Video paskelbtas praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV viceprezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad JAV neatsiprašo, nes nėra reikalo, rašo „The Daily Beast“.
JAV jūrininkai Irane
JAV jūrininkai Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai buvo klaida, tai buvo mūsų kaltė, ir atsiprašome už savo klaidą“, – prieš kamerą sakė Irano pareigūnų sulaikytas amerikietis.

Jis ir dar devyni jūrininkai buvo paleisti trečiadienį – po to, kai naktį praleido Irane. Antradienio vakare Iranas sulaikė du JAV patrulinius katerius su 10 JAV karinio jūrų laivyno jūrininkų. JAV pareigūnų teigimu, vienas iš katerių patyrė mechaninių problemų.

J.Bidenas sakė, kad Iranas neprašė ir nesulaukė atsiprašymo iš JAV. „Nebuvo už ką atsiprašyti, – sakė jis „CBS News“. – Kai atsiranda problema su laivu, ar atsiprašai laivo už problemą? Ne, ir niekas nelaukė atsiprašymo. Tai – įprasta jūrinė praktika.“

Prieš paskelbiant jūrininko atsiprašymo vaizdo įrašą, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry viešai padėkojo Iranui. „Noriu padėkoti Irano pareigūnams už bendradarbiavimą ir greitą atsaką. jeigu nėra tinkamai tvarkomasi tokiose situacijoje, viskas gali pakrypti nekontroliuojama linkme“, – sakė jis.

VIDEO: JAV jūrininkas atsiprašo Irane

JAV valdžia gyrė greitą jūrininkų paleidimą ir pabrėžė, kad sulaikyti jie buvo pamaitinti, jiems duotos antklodės. Tačiau Irano paviešinti vaizdai iš sulaikymo operacijos piešia kitokį vaizdą. Matyti, kad jūrininkai turėjo sunerti rankas ant galvų, klauptis ant kelių.

„Iraniečiai buvo atsargūs, kad nesužeistų jūrininkų, tačiau jie tiksliai žinojo, ką daryti, kad pažemintų juos ir šalį, kuriai jie tarnauja“, – rašo „Time“.

Iraniečiai buvo atsargūs, kad nesužeistų jūrininkų, tačiau jie tiksliai žinojo, ką daryti, kad pažemintų juos ir šalį, kuriai jie tarnauja.

Irano spauda smaginosi su vaizdo įrašais ir nuotraukomis. Nors Ženevos konvencijoje numatyta, kad draudžiama viešinti nuotraukas su sulaikytais kariais.

Respublikonas kongresmenas Duncanas Hunteris sukritikavo Baracko Obamos administraciją už atsiprašinėjančią užsienio politiką. „Iranas pasinaudos tuo grandiozinei propagandai, – politikas sakė „The Daily Beast“. – Jie atsiprašymą transliuos ir transliuos per televiziją.“ Respublikonas pridūrė, kad JAV kariuomenė dabar turėtų pakeisti savo taktiką, techniką ir procedūras dėl to, kokios informacijos dabar yra įgiję iraniečiai.

Vienas gynybos sektoriaus pareigūnas „The Daily Beast“ pripažino, kad jūreivio atsiprašymas – neįprastas. „Mes taip nedarytume“, – sakė jis.

Pareigūno teigimu, paleistus jūrininkus apklausia JAV pareigūnai. Atsiprašiusio jūrininko klausiama, ar jis buvo spaudžiamas taip daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius