Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano žaidimai su teisingumu

Irano valstybinė televizija trečiadienį ištransliavo interviu su moterimi, kuriai, kaip manoma gresia mirties bausmė užmėtant akmenimis. Šiame interviu iranietė tvirtino, esą ji nebuvo nei išplakta, nei kankinama.
Sakineh Mohammadi-Ashtiani nuotrauka Irano vėliavos fone
Sakineh Mohammadi-Ashtiani nuotrauka Irano vėliavos fone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša BBC, neryškiame vaizdo įraše buvo matyti tradicinę musulmonišką aprangą vilkinti moteris, neva Sakineh Mohammadi Ashtiani, kuri 2006 metais buvo apkaltinta neištikimybe savo vyrui.

Ši moteris duotame interviu tvirtino, kad pasirodžiusi informacija, jog ji neseniai buvo nubausta už tai, kad viename iš šalies dienraščių pasirodė jos nuotrauka, yra „neteisinga“ ir kad tai yra „gandai“. S.Ashtiani byla įžiebė didžiulį tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą.

Irano pareigūnai šių metų birželį suspendavo moters mirties bausmę užmėtant akmenimis, tačiau dabar baiminamasi, kad ji gali būti pakarta. Teigiama, kad iranietė buvo išplakta 99 kirčiais už tai, kad Didžiosios Britanijos žurnale „Time“ pasirodė nuotrauka, kurioje matyti šydo nedėvinti moteris, neva esanti S.Ashtiani. Po incidento „Time“ atsiprašė už įvykusią klaidą.

„Mano žodžiai“

Trečiadienį parodytame filmuotame įraše, moteris, įvardinta M.Ashtiani, teigė: „Aš visai nebuvau kankinta“. „Visi šie žodžiai yra mano žodžiai. Niekas manęs neprivertė atsisėsti priešais filmavimo kamerą. Viskas, ką sakau, yra mano pačios žodžiai“, - sakė moteris.

Šis vaizdo įrašas buvo jau antrasis, susijęs su M.Ashtiani byla, kurį parodė Irano valdžia. Pirmasis vaizdo įrašas buvo parodytas šių metų rugpjūčio 12 d., kuriame M.Ashtiani prisipažino neva esanti susijusi su savo vyro nužudymu. Tuomet moters advokatas tvirtino, kad šis vaizdo įrašas pasirodė po dvi dienas trukusio moters kankinimo.

Savaitę prieš šį prisipažinimą, M.Ashtiani laikraščiui „The Guardian“ per tarpininką sakė, kad Irano pareigūnai siekia „nukreipti dėmesį ir taip supainioti žiniasklaidą, kad jie mane galėtų slaptai nužudyti“. M.Ashtiani taip pat pažymėjo prieš tai buvusi išteisinta nužudymo byloje.

Antrajame įraše nufilmuota moteris tvirtino suplanavusi savo vyro nužudymą. Pirmieji kaltinimai moteriai pateikti 2006 metais, kai teismas Rytų Azerbaidžano provincijoje pripažino moterį kalta dėl „neteisėtų santykių“ su dviem vyrais, po  kurių sekė jos vyro mirtis. Moteris nubausta 99 kirčiais.

Tų pačių metų rugsėjį pradėtas dar vienos bylos nagrinėjimas dėl moters neištikimybės. Šio teismo moteris buvo nubausta už „neištikimybę santuokoje“, jai skirtaa mirties bausmė užmėtant akmenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius