-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iranui paleidus pirmąjį savo gamybos palydovą, pasaulio galingieji nedelsdami pareiškė susirūpinimą (atnaujinta 21.10 val.)

Iranas antradienį paskelbė paleidęs į orbitą pirmąjį savo gamybos palydovą, kas vėl sukėlė susirūpinimą galingiausiose pasaulio šalyse, kurios ir taip nesutaria su Teheranu dėl pastarojo branduolinių ambicijų.
Irako palydovas
Irako palydovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Brangūs tautiečiai, jūsų vaikai iškėlė pirmąjį savą palydovą į orbitą“, – džiaugsmingai pareiškė Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas per valstybinę televiziją po šio svarbaus šaliai įvykio, kuris sutapo su 30-osiomis islamo revoliucijos metinėmis.

Palydovas „Omid“ („Viltis“) buvo iškeltas į kosmosą pirmadienį vakare Irano gamybos raketa nešėja „Safir-2“, pranešė Irano naujienų agentūros.

„Šiuo (palydovo) paleidimu Irano Islamo Respublika oficialiai įrodė savo buvimą kosmose“, – sakė M.Ahmadinejadas.

Palydovas „Omid“ („Viltis“) buvo iškeltas į kosmosą pirmadienį vakare Irano gamybos raketa nešėja „Safir-2“, pranešė Irano naujienų agentūros.

Užsienyje pirmoji į tai reagavo Prancūzija, kuri pareiškė susirūpinimą dėl technologijos, kuri esanti „labai panaši“ į balistinių raketų paleidimo technologiją.

„Mes negalime nesieti to su labai dideliu susirūpinimu dėl karinių branduolinių pajėgumų vystymo“, ˛ sakė Paryžiuje Užsienio reikalų ministerijos atstovas Ericas Chevallier.

Vašingtone Valstybės departamento atstovas Robertas Woodas taip pat pažymėjo, kad palydovinė programa gali „matyt nuvesti prie balistinių raketų plėtojimo“. „Tai kelia mums didžiulį susirūpinimą“, – pabrėžė jis.

Irano veiksmus ketina aptarti vėliau antradienį susitiksiantys JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Milibandas ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris.

Anksčiau Londone savo nuomonę pareiškė Britanijos užsienio reikalų ministerijos valstybės ministras Billas Rammellas.

„Šis bandymas verčia pabrėžti ir parodyti mūsų rimtą susirūpinimą Irano ketinimais“, – sakoma B.Rammelo vardu paskelbtame URM pranešime, kuriam dar pažymima, kad Britanija vis dar atlieka „techninę Irano palydovo paleidimo analizę“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irako prezidentas apžiūri palydovą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irako prezidentas apžiūri palydovą.

Palydovas paleistas į kosmosą tuo metu, kai Iranas įžūliai atsisako paklusti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos reikalavimui įšaldyti branduolinės programos vykdymą.

M.Ahmadinejadas sakė, kad palydovas neša „taikos ir brolybės“ žinią pasauliui ir atmetė spėliojimus, jog Irano kosminė programa turi karinių tikslų.

„Mūsų požiūris į technologiją dieviškas, o viešpataujančių pasaulyje valstybių – šėtoniškas“, – pažymėjo jis.

Kaip pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA, visos raketos nešėjos „Safir-2“ ir palydovo „Omid“ dalys yra pagamintos tik Irane ir kad „Omid“ yra „lengvas palydovas“, kuris per parą aplink žemę apskries po 15 kartų.

Nurodoma, kad „Safir-2“ gali tiksliai paleisti į orbitą palydovą. Pirmoji raketa „Safir-2“ į kosmosą buvo paleista rugpjūčio mėnesį, o jos kūrimas taip pat kelia tarptautinės bendrijos nerimą.

„Safir“ yra maždaug 22 m ilgio ir 1,25 m skersmens, sveria daugiau kaip 26 tonas. Galingiausia karinė Irano raketa, Shahab-3“, yra 1,3 m skersmens ir 17 m ilgio.

Iranas kosmoso programą vykdė kelerius metus. 2005 metų spalį Rusijos raketa iškėlė į orbitą rusų gamybos Irano palydovą „Sina-1“.

Tuo tarpu Didžioji Britanija antradienį pranešė tirianti informaciją apie pirmąjį savos gamybos Irano palydovo paleidimą. „Mes dar atliekame techninę Irano palydovo paleidimo analizę“, – agentūrai pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė, taip leisdama suprasti, kad daugiau šia tema nebus jokių komentarų.

Tačiau ji pridūrė: „Susirūpinimas dėl Irano yra didelis, atsižvelgiant į tai, kad jis nesilaiko penkių JT rezoliucijų, susijusių su jo branduolinių ir balistinių raketų programomis“.

Britaniją ir kitas Vakarų didžiąsias valstybes neramina mintis, kad Iranas bando pasigaminti branduolinę bombą, tačiau Teheranas tvirtina vystąs taiką energetiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius