-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš istorijos nepasimoko: kas Didžiojoje Britanijoje remia Vladimirą Putiną?

Nors Europos Sąjunga ir JAV skelbia sankcijas Rusijai, o Vakarų lyderiai viešai skelbia pasipiktinimą Rusijos veiksmais Ukrainoje, Vakaruose netrūksta politikų, žurnalistų, visuomenės veikėjų, iki šiol simpatizuojančių Vladimirui Putinui. Europos istorijoje tai nieko naujo, nes ir į valdžią atėjus Adolfui Hitleriui netrūko manančių, kad šis nieko blogo nedaro. „The Daily Beast“ paskelbė publikaciją, kurioje įvardija, kas yra tie patogūs kvailiai, kurie Didžiojoje Britanijoje iki šiol reiškia simpatijas V.Putinui.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ilgą laiką Didžiojoje Britanijoje tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų atstovai nesuvokė tikrosios totalitarizmo grėsmės. Geriausias pavyzdys – britų premjeras Neville'is Chamberlainas, kuris nesugebėjo suvokti, kad Adolfas Hitleris iš tiesų tiki savo teorijomis, kol pasidarė per vėlu. Tuo metu naciai jau buvo užgrobę nemažas Europos teritorijas, o Didžioji Britanija pasirodė esanti visiškai nepasirengusi karui. 

Panašu, kad ir dabar britai užvaldyti panašių iliuzijų dėl V.Putino. Lyginti V.Putino veiksmus su A.Hitlerio galima tik iš dalies, tačiau Rusijos prezidento rėmėjai, tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų pažiūrų, ištikimai laikosi tokio pat scenarijaus, kaip ir žmogus, pasirašęs abejotiną Miuncheno sutartį. 

Nemaža dalis britų dešinės atstovų ilgą laiką žavėjosi Rusijos prezidentu už jo Rusijos galios demonstravimą, „tradicinių vertybių gynimą“, cinizmą „dekadentiškų“ demokratinių vyriausybių atžvilgiu. Alexas Salmondas ir Nigelis Farage'as, vis didesnį rėmėjų būrį įgyjančių Škotijos ir Anglijos nacionalistinių partijų lyderiai, pavadino V.Putiną politiku, kuriuo jie labiausiai žavisi, o N.Farange'as pavadino V.Putino ciniškas manipuliacijas konfliktu Sirijoje „nuostabiomis“. 

Taip pat egzistuoja prestižinė „Bruges Group“, vadinanti save „neoliberalia ekspertų grupe“, į kurią įeina Bendruomenių rūmų konservatoriai ir lordai, jie sau kelia tikslą „intelektualiai kovoti su Europos Sąjunga“.

Šios grupės prezidentas yra Normanas Tebbitas, buvęs Margaret Thatcher vyriausybės sveikatos apsaugos ministras. Įdomu tai, kad šios grupės neapykanta Europai virto glėbesčiavimusi su Kremliumi. Neseniai publikuotame šios grupės vaizdo siužete kalbama kad pagrindinė problema Ukrainoje yra ne separatistai, kurie veikia remiami Rusijos, o „Europos Sąjungos įsikišimas“. 

Idėja, kad su Rusija yra blogai elgiamasi, taip giliai įsismelkė į konservatyviąją žiniasklaidą, kad „The Telegraph“ ekonomikos korespondentas Liamas Halliganas kone visą savo karjerą ir sukūrė remdamasis prastai slepiamu V.Putino veiksmų gynimu.

Kai Ukrainos parlamentas balsavo už tai, kad Viktoras Janukovyčius po kruvinų įvykių Kijeve būtų pašalintas iš prezidento posto, šio žurnalisto teigimu, „demokratinis procesas“ Ukrainoje buvo nutrauktas „akmenis mėtančių banditų“. Nenuostabu, kad L.Halliganas periodiškai pasirodo propagandinio „Russia Today“ eteryje. 

Didžiausios Didžiojoje Britanijoje „taikos“ palaikymo organizacijos „Stop the War Coalition“ atstovai kovo mėnesį pareiškė, kad „jeigu mums reikia pasirinkti kažkurią pusę, tegul tai būna Rusija“

Tiesa, neteisinga būtų kalbėti vien tik apie dešiniuosius. Tarp kairiųjų taip pat yra „naudingų idiotų“, daugiausia jų – neostalinistai, kurie laiko V.Putiną naujuoju J.Stalinu, arba liberalai, kurie bet kokioje globalioje krizėje įžvelgia „dvigubus Vakarų standartus“.

„The Guardian“ redakcinių komentarų autorius ir buvęs laikraščio komentarų skilties redaktorius Seumusas Milne'as yra tipiškas atstovas tų, kurie skelbia, kad smurto Ukrainos rytuose priežastis yra „tragiškas Sovietų Sąjungos žlugimas dešimtojo praėjusio amžiaus pradžioje“.

Šių žmonių nuomone, bet koks Ukrainos siekis turėti teisę apsispręsti yra pasmerktas žlugti, nes V.Putinas turi teisę rūpintis savo „įtakos sferos praradimu“. Šis autorius rašė tokias publikacijas kaip „Pradingę Stalino milijonai“, kuriose teigia, kad galbūt sovietų diktatorius nesunaikino lageriuose tiek žmonių, kiek skelbiama. 

Iš karto po to, kai S.Milne'as įtvirtino savo simpatijas V.Putinui, australų žurnalistas Johnas Pilgeris, dar vienas apsiskelbęs „antiimperialistas“, parašė „The Guardian“ publikaciją, kurioje pasmerkė rusiškojo imperializmo oponentus.

Iš karto po to, kai S.Milne'as įtvirtino savo simpatijas V.Putinui, australų žurnalistas Johnas Pilgeris, dar vienas apsiskelbęs „antiimperialistas“, parašė „The Guardian“ publikaciją, kurioje pasmerkė rusiškojo imperializmo oponentus.

Naudodamas sufabrikuotas „ukrainiečių nacistų“ aukų citatas iš „Facebook“, kurios vėliau iš čia buvo pašalintos, jis pareiškė, kad dėl įvykių Ukrainoje yra kaltas Vašingtonas, „kuris suplanavo užgrobti Rusijos istorinę, teisėtą šiltųjų vandenų karinę jūrų bazę Kryme“. 

Netgi „Guardian“ korespondentas Maskvoje Shaunas Walkeris pavadino tokių citatų naudojimą neatleistinu. 

Tarytum to dar būtų maža, didžiausios Didžiojoje Britanijoje „taikos“ palaikymo organizacijos „Stop the War Coalition“ atstovai kovo mėnesį pareiškė, kad „jeigu mums reikia pasirinkti kažkurią pusę, tegul tai būna Rusija“. 

„V.Putinas nėra A.Hitleris, tačiau šiuolaikiniai „patogūs idiotai“ – nors jie ir neužima tokių aukštų postų kaip N.Chamberlainas, yra ne mažiau riboti ir kvaili. Ir kai kuriais atvejais jie dar blogesni, nes savo valdžios trūkumą jie bando kompensuoti žiaurumu“, – baigiama ši publikacija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius