Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iš Jeruzalės mečetės komplekso išvaryta grupė griežtosios linijos žydų

Iš Rytų Jeruzalėje esančio al Aksos mečetės komplekso trečiadienį buvo išvaryta žydų griežtosios linijos aktyvistų grupė, pažeidusi draudimą judėjams ten melstis, pranešė policija.
Kilnioji šventovė Jeruzalėje
Iš Jeruzalės mečetės komplekso išvaryta grupė griežtosios linijos žydų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešimt žydų savo protesto maldą surengė izraeliečiams minint Jeruzalės dieną – Izraelio kontrolės įvedimo senamiestyje po 1967-ųjų Šešių dienų karo metines.

Ant kalvos esantį kompleksą Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje musulmonai vadina Kilniąją šventove (al Haram al Sharif), o žydai – Šventyklos kalnu.

Tai švenčiausia judaizmo vieta ir trečia pagal svarbą islamo vieta, kurioje stovi al Aksos mečetė ir Uolos kupolo šventovė.

Kompleksas, kuris per 1967 metų karą buvo atimtas š Jordanijos, yra labai svarbus Izraelio ir palestiniečių konfliktui.

Žydams jame galima lankytis, bet negalima melstis, kad nebūtų provokuojama įtampa, bet palestiniečiai nerimauja, kad Izraelis sieks stiprinti savo kontrolę šioje vietoje.

Žydams jame galima lankytis, bet negalima melstis, kad nebūtų provokuojama įtampa, bet palestiniečiai nerimauja, kad Izraelis sieks stiprinti savo kontrolę šioje vietoje.

Komplekse dažni incidentai: žydai bando sulaužyti taisyklę, o policija ar musulmonų sargybiniai įsikiša, kad juos sustabdytų.

Trečiadienį dešimt išvarytų asmenų, kurie filmuotoje medžiagoje atrodo esantys nepilnamečiai, sulaikė policija.

„Sugrįžimo prie Kalno“ judėjimas, kuriam priklauso šie aktyvistai, paskelbė pareiškimą ir paragino vyriausybę perimti visą komplekso kontrolę bei užtikrinti žydų teisę melstis.

„Praėjus 50 metų po Šventyklos kalno išvadavimo Izraelio policija veikia kaip Jordanijos režimas ir areštuoja žydus, išdrįsusius nusilenkti švenčiausioje žydų tautai vietoje, – feisbuke parašė judėjimas. – Laikas mums nustatyti visišką žydų suverenumą ant šio kalno!“

Per kitą incidentą kita žydų grupė, išeidama iš komplekso, ėmė giedoti Izraelio himną.

Policija sakė, kad pareigūnai ėmėsi nulydėti juos šalin, o Jeruzalės islamo šalpos organizacijos, kuri administruoja al Aksos kompleksą, sargybiniai mėgino pulti tuos lankytojus ir pareigūnus.

Nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip policininkai mušasi su sergėtojais. Lankytojai galiausiai buvo išvesti, o trys minėtos islamo organizacijos („Waqf“) sargybiniai – areštuoti.

Anksčiau šį mėnesį Izraelis atmetė „absurdišką“ UNESCO rezoliuciją, esą, neigiančią istorinius žydų ryšius su Jeruzale ir Izraelį vaizduojant kaip okupuojančią jėgą.

Izraelis Jeruzalę vadina savo nedaloma sostine, o palestiniečiai nori, kad Rytų Jeruzalė būtų jų būsimos valstybės sostinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius