Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Lietuvos į Baltarusiją vežtos Alesiaus Beliackio knygos grįš atgal: knygą uždraudė Aliaksandro Lukašenkos cenzūra

Baltarusijos valdžia toliau kovoja su įkalintu žmogaus teisių gynėju Alesiumi Beliackiu. Tarptautinės žmogaus teisių federacijos viceprezidento, uždaryto žmogaus teisių gynimo centro „Viasna“ vadovo A.Beliackio knygą „Baltarusiškumo nušviesti“ uždrausta įvežti į Baltarusiją, praneša portalas naviny.by.
Alesius Beliackis
Alesius Beliackis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Viasna“ valdybos narė Tatjana Reviaka sausį gavo laišką, pasirašytą Baltarusijos Ašmenos muitinės vadovo A.Dačiuko. Laiške rašoma, kad muitinė gavo Gardino rajono vykdomojo komiteto Generalinio ideologinio darbo, kultūros ir jaunimo reikalų direktorato pranešimą apie A.Beliackio knygą. Pranešime pateikiama ekspertų nuomonė apie A.Beliackio knygą. 

Laišką T.Reviaka gavo, kai pasiteiravo apie knygos analizę, kurią nurodė padaryti Baltarusijos Valstybinis muitinių komitetas.

Pirmojo vertimo metu nustatyta, kad kritinių esė knyga gali pakenkti Baltarusijos valstybės įvaizdžiui. Šiuo metu užsakyta antras vertinimas, jo rezultatai dar nežinomi.

„Baltarusiškumo apšviesti“ dabar Baltarusijoje yra draudžiama knyga. T.Reviaka buvo iškviesta į Ašmenos muitinę, kad į Baltarusiją vežamos knygos būtų grąžintos atgal. 40  A.Beliackio knygų Ašmenos muitinę pasiekė iš Lietuvos.

Knygos uždraudimas gali reikšti, kad ir antrojo vertinimo rezultatai yra nuviliantys. T.Reviaka ketina skųsti tokį sprendimą, nes Gardino rajono vykdomojo komiteto Generalinis ideologinio darbo, kultūros ir jaunimo reikalų direktoratas esą neturi įgaliojimų tokiems sprendimams priimti.

Ji sakė, kad 2013 metų liepą 40 A.Beliackio knygų buvo konfiskuotos muitinės pareigūnų ir nusiųstos vertinimui dėl esą ekstremistinio knygos turinio.

A.Beliackis nuo 2011 m. lapkričio Baltarusijoje atlieka puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę dėl pajamų slėpimo. Lietuvoje dėl jo suėmimo kilo skandalas, nes Baltarusijos valdžia kaltinimus A.Beliackiui pareiškė remdamasi ir iš mūsų šalies gautais finansiniais duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius