-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Lietuvos karių stovyklos Afganistane jau išgabenta didžioji dalis įrangos ir transporto priemonių

Iš Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklos Čagčarane jau išgabenta didžioji dalis PAG operacinių pajėgumų mažinimo plane numatytos įrangos ir transporto priemonių.
Lietuvos karių technika išgabenama iš Afganistano
Lietuvos karių technika išgabenama iš Afganistano / Kap. Ainaro Jonaičio/KAM nuotr.

Rugpjūčio 11–13 dienomis JAV kariuomenės transportiniais lėktuvais „C-130 Hercules“ ir NATO kontraktorių sraigtasparniais „MI-8“ iš Čagčarano oro uosto išskraidinti dar keli planiniai kroviniai – 8 šarvuoti visureigiai „Toyota“, 2 šarvuoti visureigiai HMMWV ir 5 aviacinės krovinių paletės su kita stovyklos veikloje neplanuojama naudoti įranga.

Pirmiausia kroviniai transportuoti į tarpinius logistinius NATO operacijos punktus Kabule ir Kandahare, o iš ten vėliau – į Lietuvą.

„Per pastaruosius du mėnesius JAV kariniais transportiniais lėktuvais „C-17“ ir „C-130 Hercules“ iš Lietuvos vadovaujamos stovyklos jau išgabenta kelios dešimtys transporto priemonių ir didžioji dalis įrangos. Turime suplanavę dar kelis tokio pobūdžio logistinius skrydžius“, – sakė Lietuvos kariuomenės Pajėgų išvedimo koordinavimo grupės logistikos karininkas Tomas Godliauskas.

Pasak karininko paskutinius PAG šarvuotus visureigius HMMWV, kuriuos mūsų kariai naudos iki misijos pabaigos, transportuos JAV kariuomenės kontraktoriai.

Kroviniai iš Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklos gabenami pagal Lietuvos kariuomenės Pajėgų išvedimo koordinavimo grupės ir JAV kariuomenės logistikos specialistų parengtą pajėgumų transportavimo iš Goro provincijos logistinį planą.

Pagal Lietuvos Vyriausybės nutarimą misijos pabaigoje dalis PAG stovykloje esančios Lietuvos kariuomenės įrangos ir priemonių bus neatlygintinai perduota Afganistano valdžiai, o kita – pargabenta į Lietuvą.

Tai įprasta praktika, kurią taiko ir kitos NATO valstybės. Afganistano nacionalinei kariuomenei bus perduota funkcionuojanti stovykla su gyvenamaisiais, sanitariniais ir sandėliavimo konteineriais, jų įranga, generatoriais, įvairiais stovyklos statiniais, medicinos įranga ir kitomis priemonėmis. Iš viso Lietuva Afganistanui paliks turto už daugiau nei 15 mln. Lt.

Stovyklos perdavimo ir turto išgabenimo darbus planuojama užbaigti iki šių metų rugpjūčio pabaigos.

Lietuvos kariuomenės operacinių pajėgų išvedimo iš Goro provincijos organizavimu ir koordinavimu rūpinasi specialiai tam įsteigta pulkininko Sauliaus Rožėno vadovaujama Pajėgų išvedimo koordinavimo grupė. Šių metų pradžioje į Afganistaną atvykusi grupė parengė detalų Lietuvos kariuomenės operacinių pajėgų išvedimo iš Goro provincijos ir PAG stovyklos perdavimo planą, pagal kurį iš PAG stovyklos jau išgabenta nemaža dalis įrangos ir transporto priemonių į tarpinius logistinius taškus Afganistane. Šis planas koordinuojamas su Afganistano Vyriausybe, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) vadovybe, PAG šalimis partnerėmis. Ši karių grupė sudaryta iš 8 įvairių sričių logistikos specialistų: logistikos karininkų, gamtos apsaugos, pastatų priežiūros, pakavimo bei judėjimo kontrolės specialistų.

Goro provincijoje tarnaujanti paskutinė Lietuvos karių pamaina (PAG-17) yra suformuota Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu, kuris jau antrą kartą dalyvauja misijoje Afganistane. PAG kariniam kontingentui vadovauja Artilerijos bataliono vadas pulkininkas Tomas Masaitis. PAG-17 kariams tenka ypatinga užduotis – užbaigti Lietuvos vadovaujamą misiją ir perduoti atsakomybę už saugumą vietos saugumo pajėgoms. Kartu su PAG-17 kariais tarnybą Goro provincijoje vykdo Karinių bei Operacijų koordinavimo centro patarėjų grupės, taip pat kariai iš Ukrainos ir Gruzijos.

Afganistano Goro provincijoje veikianti Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupė – bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų dalis, kuri savo veiklą pradėjo 2005 metų vasarą. Lietuva yra priėmusi spendimą iki 2013 metų rudens užbaigti Goro provincijos atkūrimo grupės misiją ir išvesti iš provincijos Lietuvos karius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius