-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš politinės krizės apimto Benino išvyko buvęs prezidentas Th.Boni Yayi

Buvęs Benino prezidentas Thomas Boni Yayi, dėl sveikatos nepaisydamas faktinio namų arešto, išvyko iš šalies ir sekmadienį buvo Toge, pranešė jo atstovai.
Thomas Boni Yayi
Thomas Boni Yayi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš Benino, kurį po prieštaringai vertinamų balandžio rinkimų apėmė politinė krizė, Th.Boni Yayi išvyko šeštadienį, „staiga pablogėjus sveikatai“, prancūzų visuomeniniam radijui „Radio France Internationale“ sakė jo partijos FCBE atstovas Noureni Atchade, bet daugiau detalių nepateikė.

Buvęs lyderis netikėtai išvyko po savaites tarp jo ir prezidento Patrice'o Talono tvyrojusios įtampos, dėl kurios Th.Boni Yayi iš esmės buvo įkalintas savo namuose Benino pietinėje pakrantėje.

Po balandžio 28-ąją įvykusių parlamento rinkimų Benine prasidėjo protestai. Per susirėmimus su policija, kuri panaudojo šaunamuosius ginklus, žuvo keli žmonės.

Krizė privertė nerimauti dėl autoritariško posūkio šalyje, kažkada laikytoje pavyzdine regiono demokratija.

Rinkimai vyko be jokių opozicijos kandidatų ir visi 83 dabartiniai parlamento nariai yra iš dviejų P.Taloną remiančių partijų, kurioms buvo leista dalyvauti.

Dėl rinkimų taisyklių pakeitimų opozicinės partijos iš esmės negalėjo kelti savo kandidatų.

Demonstrantai reikalavo pašalinti policijos užkardą aplink Th.Boni Yayi namus šalies ekonominiame centre Kotonu.

Eksprezidentas iš šalies išvyko nepateikęs jokių paaiškinimų pareigūnams, sakė partijos atstovas. Tačiau jis pažymėjo, kad Th.Boni Yayi nevengia teisingumo.

Sekmadienį ryte buvusiam prezidentui artimas šaltinis sakė, kad Th.Boni Yayi atvyko į Togo sostinę Lomę, bet detalių nepateikė.

„Ego karas“

Birželio pradžioje Th.Boni Yayi gavo šaukimų į teismą, bet jo advokatai juos atmetė dėl jo sveikatos problemų ir streso, kurį kelia saugumo pajėgų vykdoma jo namų apsiaustis.

Policija šeštadienį paskelbė, kad Kotonu Kadžehuno rajone, kuriame yra Th.Boni Yayi namas, po P.Talono, tradicinių lyderių ir pareigūnų iš Savės bei Čauru miestų derybų „nėra jokių policininkų“. Čauru yra Th.Boni Yayi gimtasis miestas.

P.Talonas penktadienį sakė, jog „ėmėsi žingsnių“ politinei krizei išspręsti.

„Neturiu asmeninių problemų dėl Boni Yayi“, – sakė P.Talonas ir pavadino eksprezidentą draugu.

Garsiausi P.Talono oponentai dabar gyvena užsienyje, baimindamiesi teisinių veiksmų prieš juos, jei jie sugrįžtų į Beniną.

Th.Boni Yayi buvo laikomas šalyje likusiu opozicijos simboliu. Po balandžio balsavimo jis smerkė „rinkiminį perversmą“ ir ragino anuliuoti rezultatus, o žmones – sukilti.

„Socialinis ir politinis Benino gyvenimas kelerius metus buvo dviejų asmenų – Patrice'o Talono ir Boni Yayi – ego karo belaisvis“, – sakė politologas Expeditas B.Ologou, vadovaujantis Kotonu įsikūrusiam analitiniam centrui CiAAF.

2006–2016 metais, kai Th.Boni Yayi buvo prezidentas, P.Talonas, apkaltintas „bandymu nunuodyti“ valstybės vadovą, pats buvo priverstas pasitraukti į užsienį, kur gyveno 2012–2015 metais.

Tačiau politikos analitikas, strateginių studijų centro „Wathi“ įkūrėjas Gilles'is Yabi sakė, jog „būtų pernelyg didelis supaprastinimas manyti, kad politinė krizė Benine yra dviejų vyrų kova“.

„Atrodo, kad yra sistemingas ir metodiškas planas kontroliuoti šalies institucijas ir politinę sceną“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius