-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš Rusijai nepalankaus projekto pavadinimo išbraukta Maskvą erzinanti pavardė

Sergejaus Magnickio vardu pavadinti įstatymai, kurie keliose šalyse, įskaitant Lietuvą, įvedė sankcijas prieš Rusijos valdžios veikėjus bei jiems artimus asmenis, susijusius su S.Magnickio atskleista Rusijos biudžeto pinigų grobstymo schema. Dabar teikiamas naujas sankcijų paketas, tik Magnickio pavardės dokumente nebeliko.
Sergejus Magnickis
Sergejus Magnickis / „Scanpix“/AP nuotr.

Vadinamuosius „Magnickio įstatymus“ yra priėmusios šešios valstybės: Jungtinės Valstijos, Kanada, Jungtinė Karalystė bei trys Baltijos šalys – Lietuva, Latvija ir Estija. Olandijos politikai parengė analogišką dokumentą, kuris sankcijas praplėstų visos Europos Sąjungos mastu.

Tačiau dokumento pavadinime nebeliko Sergejaus Magnickio – žmogaus, kuriam kova prieš korupciją ir pinigų plovimą Rusijoje baigėsi mirtimi. 39 politikai iš skirtingų Europos valstybių viešai ragina dokumentą svarstyti neeliminuojant S.Magnickio pavardės.

„Raginame savo vyriausybes priimti europinį Magnickio įstatymą, kurio poveikis būtų globalus. Raginame pagerbti S.Magnickio atminimą ir kovoti prieš nebaudžiamumą visame pasaulyje“, – teigiama politikų kreipimesi.

Tokį kreipimąsi penktadienį išplatino parlamentų nariai ir europarlamentarai iš Olandijos, Danijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Ispanijos, Portugalijos, Lenkijos, Vokietijos, Rumunijos, Austrijos, Italijos, Suomijos, Airijos, Belgijos ir visų trijų Baltijos valstybių. Mūsų šaliai šiame sąraše atstovauja du politikai: europarlamentaras Petras Auštrevičius bei Seimo narys Emanuelis Zingeris.

Sergejus Magnickis atskleidė milžinišką sukčiavimo schemą, leidusią iš Rusijos biudžeto pasisavinti apie 230 mln. dolerių. Tačiau apie nusikaltimą pranešęs teisininkas pats buvo apkaltintas nusikaltimais ir pasodintas į kalėjimą. Ten S.Magnickis mirė neaiškiomis aplinkybėmis. Artimieji neabejoja, kad S.Magnickis buvo nužudytas.

S.Magnickio atskleistoje schemoje figūravo aukšto rango Rusijos pareigūnai. Vadinamieji „Magnickio pinigai“ ne kartą išplaukė žurnalistų išviešintose tarptautinėse pinigų plovimo schemose. „Panama Papers“ tyrimas parodė, kad dalis „Magnickio pinigų“ nusėdo labai arti Kremliaus – Vladimiro Putino artimo bičiulio Sergejaus Roldugino kontroliuojamose ofšorinėse įmonėse.

Rusija S.Magnickio atskleistų nusikaltimų nepripažįsta. Buvęs S.Magnickio darbdavys, amerikietis verslininkas Billas Browderis finansuoja kovą su pinigų plovimu bei kovoja dėl S.Magnickio atminimo. B.Browderis Rusijoje taip pat apskelbtas nusikaltėliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius