-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje uzbekų imigrantus verbuoja radikalių pažiūrų islamo dvasininkai

Uzbekų imigrantai, grįžę iš Rusijos atgal į savo gimtinę pasiimti naujų biometrinių pasų, kviečiami apklausai į Uzbekijos nacionalinę saugumo agentūrą. Čia pareigūnai žmonių klausinėja, ar būdami Rusijoje jie lankė mečetes, be to, imigrantai prašomi detalizuoti, kurioje konkrečiai vietoje jie melsdavosi. Tokiu būdu Uzbekijos valdžia stengiasi užkirsti kelią radikaliojo islamo plitimui šalyje, rašo „Laisvosios Europos“ radijo svetainė.
Naujos mečetės statyba Maskvoje
Naujos mečetės statyba Maskvoje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Nuo 2014 m. pradžios Uzbekijos valdžia gauna informaciją, kad kai kurios mečetės Rusijoje platina radikaliojo islamo idėjas ir verbuoja uzbekų imigrantus į džihadistų gretas.

Rusijos federalinės migracijos tarnybos duomenimis, 2014 m. gruodį šalyje gyveno ir dirbo 2,147 mln. Uzbekijos piliečių. Taip pat nemažai uzbekų Rusijoje gyvena nelegaliai ir nėra registruoti.

Teigiama, kad Rusijoje, ypatingai Maskvoje, yra nemažai mečečių, kuriose darbuojasi radikalių pažiūrų imamai. Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) šias mečetes įdėmiai stebi ir registruoja visus jose besimeldžiančius žmones.

Įvairios nevyriausybinės organizacijos praneša, kad pastaruoju metu dešimtys įtariamų uzbekų buvo pagrobti dienos metu iš didžiųjų Rusijos miestų, o vėliau atsidūrė Uzbekijos teismuose ir kalėjimuose.

Pranešama, kad šių stebimų mečečių išorėje yra pritvirtintos vaizdo kameros. Filmuota medžiaga dažnai perduodama Uzbekijos nacionalinei saugumo agentūrai, kuri vėliau ir apklausia įvairius grįžusius migrantus.

Jau anksčiau buvo žinoma, kad Rusijos ir Uzbekijos saugumo tarnybos glaudžiai bendradarbiauja tarpusavyje ir dalijasi svarbia informacija.

Įvairios nevyriausybinės organizacijos praneša, kad pastaruoju metu dešimtys įtariamų uzbekų buvo pagrobti dienos metu iš didžiųjų Rusijos miestų, o vėliau atsidūrė Uzbekijos teismuose ir kalėjimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius