Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš rusiškos propagandos gniaužtų ištrūkęs žurnalistas: „Nurodymai ėjo tiesiai iš Kremliaus“

Konstantinas Goldenzweigas dirbo prokremliškoje NTV televizijoje, tačiau jo karjerą užbaigė Vokietijos televizijoje pasirodęs interviu. Po jo žurnalistas nusprendė mesti savo darbą ir atsiprašė už dalyvavimą Rusijos propagandos kare, skelbia meduza.io.
Konstantinas Goldenzweigas
Konstantinas Goldenzweigas / NTV stop kadras

„Aš dirbau G-7 suvažiavime Alpėse, kai prie manęs priėjo vokiečių žurnalistai iš mažai žinomo „Pheonix“ televizijos kanalo“, – pasakojo rusų žurnalistas. „Jie ieškojo žmonių, kurie galėtų pakomentuoti, kaip jaučiasi Rusijos lyderis, nepakviestas į šį susitikimą ir ar jis labai dėl to liūdi“, – sakė jis.

„Kaip žmogus, kuriam teko keliauti su prezidentu ir nušviesti jo keliones, pasakiau, kad jis yra sudėtinga asmenybė, kad jis yra įsižeidęs ir šiek tiek įskaudintas dėl to, kad nebuvo pakviestas“, – prisiminė K.Goldenzweigas.

„Jie teiravosi, ar sankcijų griežtinimas apie kurį buvo kalbama susitikimo metu, gali paveikti Putiną. Teiravosi, ar jis suinteresuotas spręsti konfliktą Ukrainoje. Aš pasakiau, kad ne, kad jis gauna naudą iš šio konflikto tąsos. Tai buvo spontaniškas interviu gyvame eteryje ir aš per daug jo nesureikšminau. Greitai visa tai pamiršau“, – sakė jis.

VIDEO: Skandalą Rusijoje sukėlęs žurnalisto Konstantino Goldenzweigo interviu

Tiesa, to nepamiršo Rusijos propagandos mašina. Jau kitą dieną socialiniuose tinkluose pasirodė įrašai, kuriuos K.Goldenzweigas buvo apkaltintas tuo, kad kalbėjo Rusijos vadovo vardu, nors neturėjo tam jokių įgaliojimų.

„Mano kolegos iš NTV man pranešė, kad nuo pat ryto iš Kremliaus pasipylė skambučiai, kuriuose buvo piktinamasi tuo, ką aš kalbėjau. Redaktorius Vladimiras Kulistikovas buvo įsiutęs. Supratau, kad mano kontraktas bus nutrauktas ne liepos mėnesį, o dabar pat“, – pasakojo K.Goldenzweigas.

„Tiesą sakant, man nuoširdžiai gėda dėl to, ką dariau pastaraisiais metais, nepaisant to, kad tai sudaro tik dešimt procentų mano darbų, kurie išėjo į eterį. Norėjau kaip įmanoma mažiau politizuoti savo darbą, nors tokia buvo pastarųjų dienų mada. Visgi, jei tau gėda, turi atsiprašyti“, – sakė jis.

Tiesą sakant, man nuoširdžiai gėda dėl to, ką dariau paskutiniais metais, nepaisant to, kad tai sudaro tik dešimt procentų mano darbų, kurie išėjo į eterį“, – sakė jis.

Žurnalisto teigimu, darbas NTV neatnešė jam aukso kalnų. „Šiuo metu sąskaitoje turiu 352 eurus“, – šypsodamasis sakė jis.

„Man buvo svarbu, kad visi žinotų, kodėl aš traukiuosi. Visame bendrame Rusijos žurnalistikos degradacijos kontekste NTV televizija tapo visiškai buka“, – pridurdamas, kad dar prieš kelis metus galėjo lengvai išsisukti nuo reikalavimų daryti vieną ar kitą reportažą, teisindamasis, jog dirba prie kitos rimtos temos.

„Neturėjau dėl ko gėdytis. Stengiausi kurti reportažus apie kultūrą, istoriją, mokslą, Antrojo pasaulinio karo ryšius tarp Rusijos ir Vokietijos. Bet praėjusių metų rudenį kanalo valdymui buvo atsiųsti nauji žmonės, kurie turėjo pakelti nusmukusius jo reitingus informacinio karo fone“, – pasakojo K.Goldenzweigas.

„Pradėjau gauti nurodymus filmuoti „Naktinių vilkų“ baikerių klubo pasirodymus. Turėjau eiti į knygos apie Ukrainos fašistus pristatymą. Knygos, kurią parašė Rusijos nacionalinės vienybės judėjimo narys, žinomas radikalas. Turėjau dalyvauti keistuose protestuose Vokietijoje, kur keliolika žmonių palaikė Novorosijos sukūrimą“, – pasakojo K.Goldenzweigas.

„Arba, pavyzdžiui, Putinas vyksta į Nyderlandus, kur homoseksualų teisių aktyvistai surengia protestą prieš Rusijoje pažeidinėjamas šių žmonių teises, anksčiau tą dieną jis buvo užpultas moterų teisių aktyvistės iš „Femen“. Ką darysi su tokia istorija? Esi korespondentas, privalai pranešti naujienas. Aišku, tu gauni detalias instrukcijas apie tai, kad tai yra visuotinis sąmokslas, nes kaip tai galėjo nutikti per vieną dieną?“, – liūdnai šaipėsi K.Goldenzweigas.

Tai purvina kampanija prieš mūsų carą ir taip toliau. Jie suranda kažkokius idiotus, kurie Nyderlanduose sumąstė sukurti pedofilų partiją ir liepia padaryti apie tai reportažą, – rusiškos televizijos prodiusavimo užkulisius atskleidė žurnalistas.

„Tai purvina kampanija prieš mūsų carą ir taip toliau. Jie suranda kažkokius idiotus, kurie Nyderlanduose sumąstė sukurti pedofilų partiją, ir liepia padaryti apie tai reportažą“, – rusiškos televizijos prodiusavimo užkulisius atskleidė žurnalistas.

„Kartais jie atsiųsdavo tiesiog sąrašą žmonių, kuriuos reikia pakalbinti. Tarkime, tai būdavo Vokietijos kairiųjų partijų atstovai, kurie atvirai palaikė Putino politiką, nors Vokietijoje jų populiarumas tėra nuo 3 iki 9 procentų įvairiuose regionuose. Tu taip pat turėjai kalbėti, kad kanclerė Angela Merkel tėra lėlė amerikiečių rankose, o vokiečiai turi labai įvairias nuomones. Kai pradedi dirbti tokiomis sąlygomis, imi tiesiog manyti – kodėl turėčiau ginčytis?“, – pasakojo jis.

„Kartais nurodymai eidavo tiesiai iš Prezidento administracijos, jie buvo surašyti ant specialių kortelių. Visi apie juos žino, nors jie nėra pasirašyti, tad negali įrodyti nieko konkretaus“, – teigė K.Goldenzweigas.

Kartais nurodymai eidavo tiesiai iš Prezidento administracijos, jie buvo surašyti ant specialių kortelių. Visi apie juos žino, nors jie nėra pasirašyti, tad negali įrodyti nieko konkretaus, – teigė K.Goldenzweigas.

„Tai vadinamosios „stiprios rekomendacijos“, kurios siunčiamos vakaro naujienų vedėjams ar kitiems žurnalistams, kuriems tenka kalbėti apie prieštaringas ir politiškai svarbias temas“, – pasakojo jis.

„Parašyta, ką pabrėžti, ką išryškinti kaip skandalą, kokius argumentus pasitelkti ir ko vengti. Ekstremaliomis situacijomis, jie atsiųsdavo tiesiog kortelių kopijas.

Tai nutiko ir man, bet, laimei, aš turėjau galimybę tik akies krašteliu matyti visą milžinišką mechanizmą“, – sakė buvęs NTV žurnalistas, viešai atsiprašęs už savo darbą šioje televizijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius