-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Sirijos grįžęs Lietuvos karininkas: net ir apšaudomi žmonės nepalieka savo namų

Praėjusią savaitę iš Jungtinių Tautų stebėtojų misijos namo grįžęs Lietuvos kariuomenės majoras Andrius Smilga sako, kad tai buvo pavojinga kelionė. Du mėnesius praleidęs karo apimtoje šalyje, majoras sako esąs įsitikinęs, kad savo problemas Sirijos žmonės gali išspręsti patys ir jie jas išspręs.
Andrius Smilga
Andrius Smilga / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pirmadienį su žurnalistais susitikęs mjr. A.Smilga sakė, kad paskirtas į Jungtinių Tautų stebėtojų misiją, kiekvienas karys visų pirma išeina trijų dienų pasiruošimo kursą. O jau paskui jis skiriamas į jam paskirtą rajoną.

„Mano pagrindinė vadavietė buvo Homso mieste. Per du tarnybos mėnesius teko išvykti trijų dienų patrulių į Hamo miestą“, – pasakojo majoras.

Pasak A.Smilgos, Sirijoje kariniai veiksmai vyksta visa apimtimi. Naudojami sunkioji ginkluotė, artilerija, minosvaidžiai, visų rūšių ginklai. Majorui net teko stebėti, kaip kovinis sraigtasparnis apšaudė gyvenamąjį rajoną.

„Bet žmonės ten gyvena. Gyvena ir apšaudomuose rajonuose, jie jų nepalieka. Teko girdėti, kad nuo apšaudymų žmonės slepiasi net vonios kambariuose. Tačiau namų jie nepalieka“, – sakė mjr. A.Smilga.

Homso miestas yra apšaudomas nuo pernai lapkričio. Žmonės prie to jau priprato. A.Smilga pasakoja, kad kai vienoje gatvėje vyksta apšaudymas, kitoje vyksta prekyba ir verda gyvenimas.

„Mes savo pranešimuose štabui pranešdavome, kad greta kovinių veiksmų, vyksta ir normalus gyvenimas. Žmonės bando apsisaugoti nuo apšaudymų įvairiai. Kai kuriuose rajonuose, kuriuose veikdavo snaiperiai, žmonės gatves užtverdavo blokų sienomis, kad snaiperiai negalėtų šaudyti į taikius gyventojus“, – sakė kariškis.

Buvo ir situacijų, kad į apšaudymus patekdavo ir JT stebėtojai. Per vieną mėnesį buvo apgadinta 15 JT automobilių. Nė vienas stebėtojas nenukentėjo, visi grįžo namo.

„Grėsmė yra. Ten kiekvieną dieną grėsmė“, – laiką, praleistą Sirijoje, prisiminė majoras.

Stebėtojai gyveno viešbučiuose. Tai laikoma saugiausiomis vietomis, kuriuose buvo užtikrinamas saugumas. Tačiau ir virš viešbučių taip pat skraidė minos bei sviediniai.

„Išvažiuojant į patrulį, niekada nežinodavai, kas tavęs laukia. Net jei abi pusės susitaria, kad bus nutraukti koviniai veiksmai, arabiškas karštakošiškumas padarydavo savo ir atsidurdavai apšaudyme“, – sakė A.Smilga.

Majoras teigia, kad JT stebėtojų misija buvo rinkti informaciją apie karinius veiksmus, tačiau tai ne vienintelė stebėtojų užduotis.

„Mes talkinome žmogaus teisių aktyvistams, padėdavome jiems rinkti informacija. Taip pat padėjome, kaip ginkluotės žinovai, žmogžudysčių tyrimuose. Užduočių tikrai buvo daug. Taip pat ir stebėjimas nuo viešbučio stogo, kad galėtume įvertinti, koks ugnies intensyvumas gyvenamojoje vietoje“, – apie vykdytas užduotis pasakojo kariškis.

Majoras teigia, kad JT stebėtojas yra asmuo, kuris bando būti neutralus tarp dviejų konfliktuojančių jėgų. Į patrulius jis važiuoja be ginklo. Tačiau jo, teigia majoras, jis ir nepasigedo.

„Aš esu susigyvenęs su tuo, kad mėlynas šalmas yra taikos simbolis, kuris gali būti geriausias ginklas“, – sako A.Smilga.

Nors koviniai veiksmai Sirijoje labai intensyvūs, gyvenamieji namai sugriauti, tačiau pagrindinė šalies infrastruktūra išlikusi. Kariškis iš Lietuvos įsitikinęs, kad „šalis gali funkcionuoti“. Tiesa, kartais šalyje jaučiami elektros tiekimo sutrikimai.

JT pajėgos Sirijoje buvo vertinamos teigiamai, kadangi mes, kariai, stengėmės būti nešališki. Stebėtojai dirbdavo net tarpininkais tarp sukilėlių ir valdžios atstovų.

„Nutrūkus Sirijoje ryšio priemonėms, Homso gubernatorius skambino mūsų vadui ir prašė suderinti su opozicija, kad darbuotojai galėtų pašalinti trukdžius. Opozicijos lyderiai irgi susisiekdavo, kad būtų sprendžiami įvairūs pagalbos klausimai. Žmonės geranoriškai reaguodavo į JT patrulius, mojuodavo mums. Antra vertus, žmonės Sirijoje labai emocingi. Jie gali daug visko pripasakoti, tačiau visada informaciją reikėdavo tikrinti. Yra buvę atvejų, kad vietos gyventojų pateikta informacija nepasitvirtindavo“, – sakė majoras.

Du mėnesius Sirijoje praleidęs mjr. A.Smilga sako esąs įsitikinęs, kad savo problemas Sirijos žmonės dar gali išspręsti patys.

Praėjusią savaitę Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad mjr. A Smilga į misiją Sirijoje išvyko birželio vidury, priskyrus jį tarnauti tarptautinėje karinėje institucijoje. Kadangi jis tiesiogiai karinėje operacijoje nedalyvavo, atskiro Lietuvos Seimo mandato tokiam siuntimui nereikėjo. Karys į misiją išvyko Lietuvos krašto apsaugos ministro įsakymu.

Lietuvos karininkas į stebėjimo misiją Sirijoje buvo išsiųstas po to, kai Jungtinių Tautų Organizacija balandžio 27 d. kreipėsi į Lietuvą prašydama pateikti karininkų kandidatūras į formuojamą stebėjimo misiją Sirijoje.

Tai ne pirma tokio pobūdžio misija, kurioje dalyvavo mjr. A. Smilga. Prieš keletą metų jis yra vykdęs karinio stebėtojo užduotis Jungtinių Tautų Organizacijos grupės Stebėjimo misijoje Gruzijoje. Be to, jis yra tarnavęs NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistane.

JT stebėtojų misija Sirijoje įsteigta 2012 m. balandžio 21 d. rezoliucija Nr. 2043. Pirminė misijos vykdymo trukmė buvo 90 d. Liepos 20 d. misijos mandatas buvo pratęstas dar 30 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius