Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 10 03 /2012 10 04

Atsakydama į bombardavimą Turkija apšaudė taikinius Sirijoje; sušauktas nepaprastasis NATO susitikimas

Turkijos pietiniame mieste trečiadienį iš Sirijos atskrieję sviediniai sprogdami užmušė penkis žmonės, sužeidė dar devynis, pranešė vietinė valdžia.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Penki žmonės, tarp kurių viena mama ir trys jos vaikai, žuvo. Taip pat turime devynis sužeistus“, – sakė Akčakalės miesto Turkijoje meras Abdulhakimas Ayhanas.

Sviediniai į Akčakalę Šanliurfos provincijoje atskriejo iššauti iš Sirijos pasienio miesto Tal al Abjado.

Toks šaudymo per sieną Turkijoje atvejis yra jau trečias, bet pirmą kartą jis buvo mirtinas, kai vis stiprėja kovos Sirijoje tarp prezidento Basharo al-Assado režimo ir sukilėlių, kontroliuojančių Tal al Abjadą.

„Žmonės mūsų bendruomenėje pyksta ant Sirijos“, – sakė meras televizijai „CNN Turk“, pridurdamas, kad pasiklydę sviediniai ir kulkos kelia paniką gyventojams jau dešimt pastarųjų dienų.

Naujausias incidentas paskatino Turkijos užsienio reikalų ministrą Ahmetą Davutoglu susisiekti su JT taikos pasiuntiniu Sirijai Lakhdaru Brahimi ir informuoti jį apie tokią padėtį.

Turkijos pareigūnai perspėjo Akčakalės gyventojus laikytis atokiau nuo pasienio; mokyklos čia uždarytos jau antrą savaitę.

Anot pareigūnų, niekas specialiai į Akčakalę netaikė, bet „pasiklydę“ sviediniai ir kulkos kartais atskrieja.

Atnaujinta 23.36 val. Turkija trečiadienį apšaudė Sirijos teritoriją, atsakydama į žmonių gyvybių nusinešusią ugnį iš anapus sienos, o NATO pradėjo nepaprastąjį susitikimą dėl šios atakos, galinčios dar labiau pakurstyti įtampą šiame neramiame regione.

Įtūžusi Ankara pareiškė, kad ataka buvo žingsnį „per toli“ ir greitai atsakė ugnimi.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos pasienio regione nedelsiant atsakė į šią bjaurią ataką..., apšaudydamos taikinius, pastebėtus radaru, – sakoma Turkijos premjero kanceliarijos pranešime. – Turkija niekada nepaliks be atsako tokių Sirijos režimo provokacijų, nukreiptų prieš mūsų nacionalinį saugumą, vadovaudamasi karo veiksmų taisyklėmis ir tarptautine teise.“

Bombardavimą iš Sirijos pasmerkė Jungtinės Valstijos, kurios pareiškė esančios „įniršusios“ dėl šios atakos, o Jungtinių Tautų (JT) vadovas Ban Ki-moonas paragino Damaską gerbti savo kaimynų suverenumą.

Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacija (NATO), kuriai priklauso Turkija, pareiškė „griežtą pasmerkimą“ dėl apšaudymo iš Sirijos, sakė Aljanso atstovė.

„Nuspręsta, kad NATO Taryba skubiai susitiks“, – nurodė Turkijos premjero biuras.

Kaip pranešama, 28 Aljanso šalių atstovai 19 val. 30 min. Grinvičo (22 val. 30 min. Lietuvos) laiku susitiko NATO būstinėje Briuselyje.

Atnaujinta 07:47 val. Ankaros ir Damasko santykiai nuolat blogėjo nuo sukilimo prieš Sirijos prezidentą Basharą al Assadą pradžios pernai kovą.

Iš Sirijos atskrieję sviediniai sprogo Turkijos pasienio mieste Akčakalėje, į kurį neseniai jau kelis kartus buvo pataikę atsitiktiniai sviediniai ir kulkos. Dėl smurto kaimyninėje šalyje mokyklos šiame mieste buvo uždarytos pastarąsias dvi savaites.

Sviediniai trečiadienį užmušė penkis Turkijos piliečius, tarp jų motiną ir jos tris vaikus.

„Trys ar keturi sviediniai iš Sirijos nukrito Turkijoje apie 16 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku..., o vienas iš jų pataikė į namą. Dėl to, deja, netekome penkių savo piliečių“, – regiono gubernatorius Celalettinas Guvencas sakė Anatolijos naujienų agentūrai.

Jis pridūrė, kad per šį incidentą dar dešimt žmonių buvo sužeisti, o dviejų iš jų būklė kritinė.

„Pastarasis incidentas nuėjo per toli, – Anatolijos naujienų agentūra citavo vicepremjerą Bulentą Arincą. – NATO sutarties straipsniai numato tam tikrus įsipareigojimus, kai užpuolamos viena iš jos narių.“

„Nesileisime apakinami įniršio, tačiau dėl atakos mūsų teritorijoje, nusinešusios mūsų žmonių gyvybių, ginsime savo teises iki galo“, – perspėjo jis.

Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu dėl šio incidento telefonu susisiekė su JT vadovu Ban Ki-moonu, NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu ir JT bei Arabų Lygos nepaprastuoju pasiuntiuniu Sirijai Lakhdaru Brahimi, nurodė jo biuras.

Ban Ki-moonas paragino A.Davutoglu „laikyti atvirus visus ryšio kanalus su Sirijos valdžia, siekiant sumažinti bet kokią įtampą, galinčią atsirasti dėl šio incidento“.

JT vadovas sakė, jog šis incidentas „pademonstravo, kad konfliktas Sirijoje kelia pavojų ne vien Sirijos žmonių saugumui, bet ir dar vis didesnę žalą jos kaimynėms.“

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pareiškė: „Esame įniršę kad sirai šaudė kitapus sienos. Mums labai gaila dėl prarastų gyvybių Turkijos pusėje“.

Ji pridūrė, kad padėtis „labai, labai pavojinga“ ir kad ji tariasi su Turkijos diplomatijos vadovu, „koks būtų geriausias kelias į priekį“.

Trečiadienį įvykusi ataka buvo jau antras kartas, kai dėl ugnies iš Sirijos žuvo Turkijos piliečiai. Balandį du Sirijos piliečiai žuvo Turkijos teritorijoje nuo atsitiktinių kulkų, atskriejusių iš Sirijos pusės.

Turkijos pareigūnai patarė gyventojams laikytis atokiai nuo neramios sienos su Sirija, o daugiau nei 100 mokyklų tame regione pastarąsias dvi savaites buvo uždarytos dėl smurto kaimyninėje šalyje.

Prieš savaitę Turkijos armija prie sienos sutelkė artileriją ir priešlėktuvines raketas.

Nutraukė ryšius

Turkija, anksčiau buvusi svarbi Sirijos sąjungininkė, nutraukė ryšius su Damasku, kai jo režimas pradėjo malšinti sukilimą, o šis konfliktas, kaip nurodo stebėtojų organizacijos, nuo pernai kovo nusinešė jau daugiau nei 31 tūkst. žmonių gyvybių.

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas kaltino Siriją tampant „teroristine valstybe“ ir žudant savo pačios žmonės.

Turkijos ir Sirijos ryšiai dar labiau pablogėjo birželį, kai Sirijos pajėgos numušė vieną Turkijos naikintuvą. Šis incidentas paskatino Ankarą sutelkti tankus ir priešlėktuvines raketas prie 900 kilometrų ilgio sienos su kaimynine šalimi.

Po to incidento R.T.Erdoganas pasiuntė žinią, kad Turkija laikysis kitokių karinių veiksmų taisyklių, nurodydamas, kad bet kuris Sirijos kariškis, priartėjęs prie sienos su Turkija, bus laikomas kariniu taikiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius