Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Sirijos išvedami JAV kariai įžengė į Iraką

Dešimtys šarvuotųjų mašinų su amerikiečių kariais pirmadienį iš Sirijos įvažiavo į Irako Kurdistaną, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.
Iš Sirijos išvedami JAV kariai įžengė į Iraką
Iš Sirijos išvedami JAV kariai įžengė į Iraką / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atsitraukianti kolona Tigro upę kirto Fiš Chabūro sienos perėjoje netoli Turkijos sienos, pakeliui į autonominio Kurdistano regiono sostinę Arbilį, kur yra amerikiečių bazė.

Jungtinės Valstijos spalio 13 dieną paskelbė išvedančios iš Sirijos šiaurės rytų regiono 1 tūkst. ten buvusių amerikiečių karių. Pranešimas pasirodė penktą Turkijos puolimo prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) dieną.

VIDEO: R.T.Erdoganas: Turkija „niekada negalės paskelbti ugnies nutraukimo“ Sirijos šiaurėje

Spalio 7-ąją prezidento Donaldo Trumpo įsakymu JAV kariai Sirijos šiaurėje atsitraukė nuo Turkijos sienos, taip sudarydami sąlygas turkų puolimui prieš kurdų pajėgas, kurias Turkija laiko jos teritorijoje veikiančių kurdų sukilėlių „teroristine atšaka“.

Puolimas ketvirtadienį buvo sustabdytas paskelbus ugnies nutraukimą, dėl kurio susiderėjo Vašingtonas.

Sekmadienį AFP korespondentas matė 70 šarvuočių koloną su karine įranga ir JAV vėliava, lydimą sraigtasparnių ir važiuojančią pro Sirijos miestą Tel Tamerą.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad kolona, kuria evakuojama Sarino karinė bazė, esanti į pietus nuo pasienio miesto Ain al Arabo, tikriausiai juda į rytus, į Chasakos provinciją.

Praėjusią savaitę JAV pajėgos pasitraukė iš trijų kitų bazių Sirijoje, įskaitant bazę svarbiame Manbidžo mieste ir bazę netoli Ain al Arabo prie Turkijos sienos.

JAV šiuo metu Irake turi 5,2 tūkst. karių, kurie yra dislokuoti kaip Vašingtono vadovaujamos koalicijos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) dalis.

JAV karių buvimas keliose bazėse Irake vertinamas prieštaringai; daug politinių grupių ir proiranietiškos šiitų ginkluotos grupuotės reikalauja juos išvaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius